Hur blir man organdonator
Hur blir man organdonator? I den här artikeln riktar vi oss mot dig som vill bli organdonator och vi kommer att tala om hur du ska gå till väga för att bli en sådan. Vi kommer steg för steg att gå igenom hur du får din önskan om att bli organdonator att gå i uppfyllelse. Efter att du läst vår artikel kommer du veta exakt hur man blir organdonator och vilka steg du måste ta.
Varför ska man bli organdonator
Genom att donera dina organ kan du rädda liv, eller hjälpa sjuka människor att få bättre hälsa. I Sverige handlar det främst om att organen doneras av den som får intensivvårdsbehandling efter en svår och nyuppkommen hjärnskada. De organ som doneras är exempelvis lever, njure, lunga, hjärta, bukspottskörtel och tunntarm. Patienter med bland annat hjärtsvikt och leversjukdomar kan få ett ”normalt” liv efter att de fått ett nytt organ. Organen kan användas till både barn och vuxna.
Steg 1: Ta ställning
Det är enbart du själv som kan bestämma om dina organ ska doneras. Det är viktigt att du är säker på vad en organdonation innebär innan du väljer att bli donator. Du kan rädda liv genom att donera dina organ efter att du avlidit. Alla människor kan bli organdonatorer oavsett livsstil, ålder och eventuella sjukdomar. Förutom organ kan även vävnader doneras, vilka kan hjälpa sjuka människor att må bättre och leva längre.
Steg 2: Gör din vilja känd till omgivningen
Det är viktigt att du talar om din vilja att bli organdonator till din omgivning. Om dina närstående inte är överens om att du ville eller inte ville donera dina organ kommer dina organ inte att doneras. Prata därför med dina vänner och familj om organdonation så att de vet din inställning ifall de får frågan. Du kan också ändra ditt beslut när du vill medan du fortfarande är i livet.
Steg 3: Fyll i ett donationskort
Du kan köpa eller skriva ut ett donationskort på många ställen, där du fyller i att du vill donera dina organ. De kan också hämtas ut på vårdcentraler eller apotek, eller skapas och skrivas ut från Socialstyrelsens hemsida. När du fyller i kortet anger du dina personliga uppgifter. Uppmärksamma även dina anhöriga om att du har ett donationskort och var du förvarar det. Att ta ställning till organdonation kan rädda liv.
Steg 4: ha alltid med dig donationskortet
Det är också viktigt att du bär donationskortet med dig överallt. Det är därför klokt att förvara det i exempelvis plånboken eller handväskan där det enkelt kan hittas. Genom att alltid ha med dig kortet kan du känna dig säker på att din önskan om att donera dina organ går i uppfyllelse. Det finns inte tillräckligt många organdonatorer i Sverige för att fylla behovet av organ, därför är det viktigt att visa sin ståndpunkt.
Steg 5: Anmäl dig till donationsregistret
Om du vill vara alldeles säker på att dina organ går till donation ska du också anmäla dig till donationsregistret. Då kan du känna dig mer säker på att vården får kännedom om att du önskar att donera dina organ. Dock bör du ändå följa ovanstående steg också för att vara på den säkra sidan. Alla som är 15 år eller äldre kan själv anmäla sig till donationsregistret med hjälp av BankID.
Att donera sina organ är en god gärning som kan rädda människoliv samt höja livslängden och livskvaliteten hos sjuka personer. Det är du själv som bestämmer om du vill donera dina organ och här ovan har du kunnat läsa de olika steg du behöver gå igenom för att bli organdonator. Nu vet du både hur man blir organdonator och varför det är så bra att ta ställning till att donera dina organ.