Hur får man bort mjäll
Mjäll är ingen sjukdom, inget som smittar och det är absolut inte farligt. Däremot så är det oftast väldigt jobbigt för den som har det eftersom det kan klia men också för att det kan det kännas pinsamt eftersom mjäll är något som oftast syns.
Mjäll är egentligen bara död hud från hårbotten som ramlar av. Huden i hårbotten förnyas hela tiden, precis som all annan hud, men ibland kan hårbotten av olika orsaker producera ny hud för fort och då lossnar en större mängd hudflagor – det som vi kallar för mjäll.
1. Använd milda produkter
Den första åtgärden man bör göra om man upptäcker att man har mjäll är att sluta använda starka produkter i håret. Många stylingprodukter så som hårspray, gelé och mousse innehåller alkohol och parfym som både är mycket uttorkande och när huden blir uttorkad så flagar den mer. Men det är inte enbart stylingprodukterna du bör se över utan även ditt schampoo och balsam, du behöver inte nödvändigtvis köpa ett mjällschampo till att börja med utan det kan räcka med att använda sig att ett milt, gärna oparfymerat schampo. Ge denna behandling några veckor innan du avgör om det fungerar eller inte, det kan ta ett tag för huden att stabilisera sig.
Om man enbart har mycket litet mjäll, som egentligen då kallas för torr hårbotten så kan det också hjälpa att ge hårbotten en extra boost med fett genom att applicera olja. Kokosolja och arganolja är två oljor som sägs kunna hjälpa mot detta.
2. Mjällschampo eller schampo mot jästsvamp
Om du har måttliga besvär av mjäll och inte blir hjälpt av att enbart byta till ett mildare schampo så kan du testa att köpa ett mjällschampoo De mjällschampon som brukar fungera bäst innehåller selen och dessa hittar du både i livsmedelsaffärer och på apotek. Har du dock svårare besvär med mjäll så kan orsaken vara jästsvamp. Jästsvamp finns överallt på huden men får man stora mängder av den så kan huden börja producera mer flagor än normalt – vilket blir mjäll. Då kan du behöva använda ett schampoo som tar bort denna svamp, det verksamma ämnet i detta schampo är ketokonazo och det kan köpas receptfritt på apoteket. Tänk på att täta mössor och andra huvudbonader kan hjälpa tillväxten för svampen, så undvik detta under behandlingsperioden.
3. När inget av detta hjälper
Om inget av dessa råd hjälper så bör du kontakta din vårdcentral. En läkare kan då hjälpa dig att utreda om det verkligen rör sig om mjäll eller om det har förväxlats med mjälleksem eller annan hudsjukdom som exempelvis psoriasis. Då kommer du behöva en annan behandling för att få bukt med problemet.