Hur får man färdtjänst
I denna artikel kommer du att få svar på frågan: Hur får man färdtjänst? Det är en del att tänka på om omständigheter i livet gör att det uppstår plötsligt behov av färdtjänst och här kommer du att få lära dig mer om vem som är berättigad till färdtjänst samt hur du går tillväga vid en första ansökan. Du kommer även att få veta mer om vad som händer i processen när din ansökan blir behandlad.
Vem är berättigad till färdtjänst?
Det är färdtjänstlagen som reglerar vem som har rätt till färdtjänst. I korthet säger den att om du har en funktionsnedsättning som inte är tillfällig och som gör att du har svårt att åka kollektivt eller förflytta dig på egen hand så kan du vara berättigad till färdtjänst. Dina svårigheter måste dock finnas dokumenterade och bli intygad av läkare. Och du är inte berättigad till färdtjänst om dina svårigheter gäller att bära saker eller att göra vissa inköp.
Ta kontakt med din läkare för läkarintyg
Vid ansökan behöver du ett läkarintyg från din läkare eller husläkare och detta intyg får inte vara äldre än tre månader. Om du har en synnedsättning måste du vända dig till en ögonläkare och om din diagnos är psykiatrisk ska detta bli intygat från en behandlande psykiatriker. I läkarintyget ska det tydligt framgå en beskrivning av din funktionsnedsättning samt de svårigheter som nedsättningen orsakar. Läkarintyget kan du sedan bifoga tillsammans med din ansökan.
Ta kontakt med din hemkommun
När du fått ditt läkarintyg är det viktigt att du skickar det till kommunen där du är folkbokförd. I vissa kommuner kan du skicka intyget digitalt tillsammans med din ansökan om färdtjänst. Återkoppling sker oftast inom några veckor men du får i flertalet fall ingen bekräftelse på att din ansökan är mottagen av en handläggare. Du kan däremot bli kontaktad av en utredare som vill boka in ett möte med dig.
En utredare kommer att kontakta dig
I vissa kommuner kan du bli kontaktad för ett hembesök men ofta sker kontakten via ett telefonsamtal eller ett besök hos utredaren. Samtalen sker för att tillståndshandläggaren ska få en så bra och tydlig bild som möjligt inför beslutet om ditt färdtjänsttillstånd. Besöken tar cirka en halvtimme och du har vid behov rätt till tolkhjälp. Vid samtalen får du också mer information om hur kollektivtrafik och färdtjänst fungerar där du bor.
Din information skickas till Trafikverket
När din utredning är klar blir den skickad tillsammans med läkarintyg och övriga handlingar till Trafikverket som behandlar din ansökan i turordning. Därefter fattas det slutgiltiga beslutet om färdtjänsttillstånd. Denna myndighet ansvarar för att färdtjänst är anordnad inom din hemkommun och, vid särskilda fall, även mellan hemkommunen och en annan kommun. Myndigheten utfärdar även tillstånd till ledsagare, om du som söker tillstånd behöver en sådan, och den avgör även på vilket eller vilka sätt du kan resa.
Trafikverket tar ett slutgiltigt beslut
När och om du blir beviljad färdtjänst meddelar Trafikverket hur länge tillståndet gäller. Beroende på din situation kan tillståndet gälla för en viss tid eller tills vidare. I tillståndet framgår det vilket färdsätt som får användas, antal resor du får göra samt inom vilket område resorna får göras. Tillståndsgivaren kan enligt lag ta ut en avgift för resor med färdtjänsten och denna avgift bestäms ofta av din hemkommun. Du kan alltid överklaga Trafikverkets beslut.
Berättigad till färdtjänst är alltså den som på grund av en funktionsnedsättning som inte är tillfällig har svårt att förflytta sig på egen hand och har svårigheter med att resa i kollektivtrafiken. Ansökan om färdtjänst ska vara styrkade med ett läkarintyg som inte får vara äldre än tre månader. Efter ansökan kommer du att bli kontaktad av en utredare som i sin tur vidarebefordrar ärendet till Trafikverket som är den statliga myndighet som slutligen beviljar färdtjänsttillståndet.