Hur fixar man nageltrång

Nageltrång är en vanlig åkomma och kan vara mycket besvärlig för den som blir drabbad. Tillståndet uppstår oftast när kanten på stortånageln tränger in i huden och orsakar smärta. Ganska ofta även inflammation. Alla, oavsett ålder, kan få nageltrång men särskilt vanligt är det bland ungdomar. Sannolikt beror det på att kroppen i den åldern växer mycket snabbt och att det även kan påverka tånaglarna. Men hur fixar man nageltrång egentligen och går det att göra något själv?

Infektion som kan göra ont

När nageln tränger in i huden orsakar det smärta och ett nageltrång kan verkligen kännas olustigt och besvärande. Det kan uppstå en bultande värk i tån och området kring nageln blir ofta rött och svullet. Akut kan det då vara läge att ta en lämplig värktablett som Alvedon eller liknande. Det viktiga är dock att åkomman åtgärdas så fort som möjligt, eftersom det annars sannolikt kommer att bli värre. Varbildning kan uppstå och symptomen bli än mer besvärliga.

Bakterier och svamp under nageln

Nageltrång kan leda till att det bildas bakterieansamlingar i tån. Det händer också att det blir en svampinfektion under nageln. Risken för att få svår nageltrång ökar för den som idrottar eftersom svett och smuts kan leta sig in i de små såren på huden. Oavsett anledning till nageltrånget är det viktigt att behandla den så fort som möjligt för att förhindra att åkomman blir så pass allvarlig att du behöver uppsöka läkare.

Gör nageln mjuk i varmt vatten

Generellt gäller det att hålla väldigt god fothygien om du fått nageltrång. Det är bra att komplettera fottvätt med någon typ av desinfektionsmedel som inte orsakar sveda, exempelvis klorhexidin. Börja med att badda hela området försiktigt med medlet. Förhoppningsvis kommer då värken att avta en del. När tån är ordentligt rengjord kan du hålla foten i ett vattenbad en stund så att nageln blir mjuk. Därefter påbörjar du nästa moment i egenvården.

Lyft upp nageln och för in en liten fuktad bomullstuss

Klipp ner nageln så mycket du kan. När den är mjuk efter badet kan du även försiktigt lägga in en liten bomullstuss mellan nagel och hud. Det kan lindra smärtan eftersom det ger viss tryckavlastning. Har du doppat bomullen i desinfektionsmedel minskar den också bakteriebildning. Skydda området från smuts genom att lägga på en liten kompress eller ett plåster som släpper igenom luft. Se alltid till att det är torrt kring området runt nageln.

Rengör infektionen dagligen

Daglig rengöring och hygien är viktig under hela tillfrisknandet. Avsluta inte behandlingen direkt för att du märker att det blir bättre. Då kan huden lätt angripas av bakterier igen. Det är viktigt att du rengör infektionen dagligen, även några dygn efter att den verkar ha klingat av. Då löper du mycket mindre risk för att du ska drabbas på nytt och bakterierna återigen få fäste. Använder du kompress är det viktig att du byter ut den dagligen.

Varbildning?

Om du har otur kan det uppstå varbildning i nageltrånget. Det kan ske särskilt om du ignorerar smärtan först och låter tiden gå. Bakterieansamlingar och var kan då få ordentligt fäste under nageln. Om det har skett och du dessutom har svår smärta är det dags att söka läkarvård. Samma sak gäller om nageltrånget inte blir bättre, trots att du behandlar det. Särskilt viktigt att söka vård är det om hela tån blir röd och svullen.

För det mesta kan du behandla nageltrång på egen hand. Följer du stegen här ovan är det goda chanser att ett nageltrång kommer att gå över av sig själv men du måste naturligtvis vara noggrann och uppmärksam. Det gäller inte minst om du är drabbad av en sjukdom som minskar blodtillförseln i benen, som exempelvis diabetes. Har du en gång blivit drabbad av nageltrång kan det mycket väl uppstå igen, så kom ihåg att vara uppmärksam på symtomen i framtiden.