Hur gör man bearnaisesås

En god sås är a och o för många måltider. Att göra en egen bearnaisesås är inte så svårt som du kanske tror och med lite övning har du snart den perfekta såsen. En sås som är fantastiskt god till ris. I denna guide kommer vi att lära dig hur gör man bearnaisesås. 

Förberedelser

Hur gör man bearnaisesås finns det många olika åsikter om, då recepten kan skilja sig något åt. Utgå från ett recept som ser ut att passa dig i smak och följ instruktionerna noga.

Till att börja med ska du kontrollera att du har alla ingredienser hemma. Dessutom är det bra att fundera på hur många portioner du ska tillaga.

Så lagar du bearnaisesås

Du som frågat dig ”Hur gör man bearnaisesås egentligen” får svaret i instruktionerna här nedan. Helst ska du tillaga såsen precis innan du ska servera den. Börja därför först med att tillaga den övriga maten som du ska servera såsen till.

  1. Starta genom att förbereda alla ingredienser och ta fram redskap som du behöver för tillagningen. Vanligtvis behöver du en elvisp, en kastrull som är tjockbottnad, en bunke som passar i ett vattenbad och en panna med höga kanter som du ska ha vatten i.
  2. Förbered vattenbadet genom att fylla pannan med 2/3 vatten och låt koka upp.
  3. Skala och hacka schalottenlök samt krossa vitpepparkorn i en mortel.
  4. Koka upp vitvinsvinäger tillsammans med vatten, schalottenlök och krossade vitpepparkorn. Låt det koka ner till hälften och sila sedan av i en skål och ställ därefter svalt.
  5. Smält smör på låg värme och låt det därefter stå vid sidan för att svalna till cirka 40 grader. Är smöret för varmt när du blandar ingredienserna spricker såsen.
  6. Ta en bunke och lägg äggulor och hälften av den avsilade vinägerblandningen.
  7. Placera bunken i vattenbadet och vispa äggulorna tjockt och fluffigt.
  8. Tillsätt resten av vinägerblandningen, dragon och salt. Vispa. Tillsätt smöret försiktigt under omrörning.

När allt smör är i vispat tillsammans med äggen ska du fortsätta att vispa och samtidigt försiktigt öka värmen på vattenbadet. Värm såsen till en majonnäs-liknande konsistens. Såsen får dock inte bli över 60 grader varm, då spricker den och äggen koagulerar. Tillsätt därefter hackad persilja.

Efter ett tag är det dags att smaka av såsen med salt och peppar. Slutligen kan du eventuellt tillsätta mer dragon och persilja.

Du kan servera såsen direkt i en skål eller såskastrull. Ska du inte servera såsen direkt kan du hålla den varm i ett vattenbad runt 55 grader.

Om bearnaisesåsen spricker

Är olyckan är framme och såsen spricker för att den blir för varm, kan du prova att rädda den. Du vet om såsen spruckit eftersom då äggen koagulerar och den nästan liknar en äggröra istället. Såsen ser dessutom gryning ut.

För det första ska du börja med att ställa kastrullen i vasken och spola kallt vatten runt botten av kastrullen så att den svalnar fort. Under snabb omrörning ska du därefter vispa i en matsked kokande vatten.

Ett annat alternativ är att du börjar om i en ny bunke med en äggula och sedan tillsätter lite i taget av såsen som spruckit. Tänk dock på att det ska göras under kraftig omrörning.

Nu är det dags för dig att göra din egna bearnaisesås. Med lite övning kan du bli proffs och slippa ställa dig frågan ”hur gör man bearnaisesås?”.

Nu när du lärt dig hur man gör den fransmännens favoritsås kanske det är dags att lära sig hur man gör surdeg