Hur gör man glass
Visst kan du köpa glass i mataffären, men det finns ingenting roligare än att själv göra din glass. Då får du nämligen möjligheten att anpassa den efter dina smaklökar. Det kan aldrig gå fel med en skräddarsydd efterrätt. Med detta sagt: hur gör man glass? Nedan kommer vi att ta dig igenom varje steg för att säkerställa att du får din drömglass. Ta reda på vilken utrustning du behöver samt vilka metoder du använder för att lyckas!
Det här behöver du
Inte är det ett måste att ha en glassmaskin därhemma. Faktum är att du med största sannolikhet redan har alla redskapen som du behöver därhemma. Vilka köksredskap ska du då ställa fram? Jo, du behöver först av allt en elvisp. Det är dessutom viktigt med en bunke eller dylikt som du gör glassen i. Därtill ska du ha en behållare i form av exempelvis en brödform samt någonting att plasta in glassen med.
Vispa grädden med elvisp
Då var det dags att dra igång. Du tar fram elvispen och vispar omkring 5 dl vispgrädde i din bunke. Det är bättre att dra nytta av en elvisp då en ordinär visp olyckligtvis nog inte kan ge dig ett lika bra resultat. Grädden ska ha mjuka toppar efter en tids vispning, och då vet du att du har vispat länge nog. Stäng av din elvisp och fortsätt till nästa steg.
Tillsätt sötad kondenserad mjölk och vispa ytterligare
Nu ska du hälla i den kondenserade mjölken. Använd en burk som innehåller omkring 397 g kondenserad mjölk så att du får den rätta konsistensen. Du ska därefter säkerställa att grädden och mjölken blir noga blandade. Detta lyckas du med genom att återigen ta fram elvispen för att vispa en liten stund till. När du anser att allting ser bra ut kan du stänga av elvispen och gå vidare till nästa steg.
Välj smaksättning efter eget tycke
Det är här som det roliga börjar. Nu får du nämligen chansen att smaksätta glassen på det sättet som du föredrar. Vill du kanske använda lemon curd samt citronjuice, mango, hallon, blåbär eller tycker du om den gamla hederliga vaniljglassen? Detta är upp till dig att bestämma. Det kan också mycket väl vara så att du vill krossa lite nötter och strö dem över glassmeten. Bara din fantasi sätter gränserna när du gör glass!
Häll glassmeten i en behållare – gärna en brödform!
Då var det hög tid att ta fram den tidigare nämnda behållaren. Tänk på att den behållaren som du väljer bör rymma i alla fall 1,5 liter. På så vis ser du nämligen till så att glassen inte översvämmar din behållare. Vi kan rekommendera att använda dig av en brödform om du inte har någon annan passande behållare i hemmet. Häll din glassmet i den här brödformen och gå därefter vidare till nästa steg.
Plasta in och låt stå i frysen
Det sista steget består av att plasta in din glassbehållare för att förse den med ett extra skydd. Ställ därefter formen i frysen och låt den stå där i minst sex timmar. Glassen blir lätt vattnig om du är otålig, så låt det ta sin lilla tid. När glassformen väl har stått i kylskåpet i sex timmar är glassen redo att serveras. Nu kan du njuta av underbar hemmagjord glass tillsammans med vänner och familj!
Svårare än så är det inte att göra din egen glass. Så länge du följer den ovannämnda guiden är det i själva verket en ganska enkel process att göra glass – även om du inte har en glassmaskin. En stor fördel med hemmagjord glass är att du kan låta fantasin flöda genom att smaksätta den hur du än vill. Kreativitet är med andra ord en del av processen, så kom igång redan idag för att få till lite läcker glass!