Hur gör man havremjölk
Många som är känsliga mot laktos och mjölkproteiner och har svårt att dricka den vanliga komjölken. Växtbaserad havremjölk kan då vara ett bra alternativ. Detsamma gäller veganer, vilka endast äter eller dricker produkter från växtriket och inget animaliskt överhuvudtaget. Havremjölk finns i många varianter i mataffärerna, men det är faktiskt också något du kan göra själv hemma. Så hur gör man havremjölk egentligen och hur komplicerat är det? Det ska vi ta reda på i den här artikeln.
Det här består havremjölk av:
Vad köpt havremjölk innehåller varierar en del beroende på varumärke. Men för den som tillreder sin egen havremjölk är basingredienserna havregryn, vatten och salt. När du gör din egen havremjölk får den vanligen en lägre fetthalt än den i affären, eftersom köpevarianten ofta innehåller någon typ av fett, exempelvis rapsolja. Som regel innehåller en havremjölksprodukt i standardutförande cirka 1,5 % fett, vilket motsvarar vanlig mellanmjölk i fettmängd. Hemlagad naturell havremjölk har mindre än 1 % fett.
Blandning av ingredienser
Förutom naturell havremjölk kan du också göra varianter med smaksättningar om du vill. Det är inte alls svårt men det är bra att följa ett recept så att du varken får för lite eller för mycket smak i drycken. Du kan exempelvis smaksätta med kakao för att få en chokladdryck. Eller så kan du tillsätta vanilj, kardemumma eller kanel. Här gäller det helt enkelt att prova dig fram för att hitta din favorit.
Blandningen mals
Det du ska börja med när du gör din egen havremjölk är att mala ner havregrynen. Till en liter havremjölk behöver du 2 dl havreflingor, salt efter tycke och 1 tesked av en eventuell smaksättning. Kör de torra ingredienserna i en höghastighetsmixer tills det blivit ett mycket fint pulver. Blanda det sedan med en liter vatten. Vill du vara noga med vattenkvaliteten kan du koka upp vattnet först och låta det stå och svalna innan du blandar i vattnet.
Tillsättning av enzymer
Havre innehåller en hel del stärkelse och i livsmedelsindustrin tillsätts enzymer för att bryta ner stärkelsen. Det ger köpt havremjölk en sötma som du inte får fram när du gör egen havremjölk. Men om du vill söta drycken du tillreder kan du givetvis tillsätta socker eller en dadel om du inte vill ha processad sötning i produkten. Att tillsätta socker är förstås en smaksak och beror på vad du ska ha havremjölken till.
Homogenisering för en slät konsistens
Inom livsmedelsindustrin homogeniseras mjölken för att få en slätare konsistens. Det är en process där de pressar havremjölken genom ett finmaskigt filter. Den här proceduren kan du även efterlikna hemma, genom att helt enkelt sila den för att få en mer mjölkliknande dryck. Du häller då över vätskan i en silduk med en behållare under och låter den stå tills vätskan runnit igenom. Silduk och ställning finns att köpa billigt i välsorterade mataffärer.
Andra liknande drycker
Fördelen med att göra din egen havremjölk är att den i sin renaste form endast består av havregryn, vatten och lite salt. Svårare än så behöver det inte vara. Vill du prova andra växtbaserade drycker som alternativ till mjölk finns det mycket att välja på. På butikshyllorna hittar du mandelmjölk, kokosmjölk och den klassiska sojamjölken. Flera av dem kan vara rätt komplicerade att göra själv men exempelvis mandelmjölk är ganska enkelt att tillverka på egen hand.
Havredryck har blivit ett vanligt alternativ för den som inte vill dricka komjölk av olika anledningar. Den finns att köpa i många olika varianter, men är faktiskt väldigt enkel att göra själv med några få ingredienser. Det är något som ofta även tilltalar dig som vill förtära så lite tillsatser och konserveringsmedel som möjligt. En höghastighetsmixer ger det bästa resultatet men har du ingen går det givetvis bra att prova laga den i en vanlig mixer också.