Hur gör man isglass

Oavsett årstid kan det vara trevligt att ha lite utsökt isglass i närheten. En stor fördel med den här godsaken är inte bara hur gott det smakar, utan att du ganska enkelt kan skapa din egen isglass därhemma. Det är dessutom fritt fram att skräddarsy din isglass utefter dina preferenser. Vad som dock kan vara bra att ta reda på är: hur gör man isglass egentligen? Få frågan besvarad i vår händiga guide nedan!

Att välja rätt smak

Först och främst måste du välja ut en smak som blir passande för dig. Lyckligtvis nog är det i princip bara fantasin som sätter gränserna då det finns en hel uppsjö av olika isglassvarianter. Melon, svarta vinbär, hallon, krusbär, apelsin, fläder samt jordgubbar är enbart några exempel på goda smaker som du kan använda dig av. Se även till så att du införskaffar dig ett antal glasspinnar så att du har dem redo.

Tips på blandningar

Vilka ingredienser du använder beror lite på vilken smak du har valt. Låt oss dock säga att du har valt just hallon. För omkring 15 isglassar behöver du då 2 liter bär tillsammans med cirka 3 dl vatten. Om det å andra sidan är svarta vinbär som du använder kan det kräva upp till 7 dl vatten. Därtill behöver du 5 dl socker för varje liter avrunnen saft och sist men inte minst kan en vaniljstång göra susen.

Testa med kryddor

Vill du krydda till din isglass lite extra? Inte nog med att du kan använda mynta för att få till goda isglassar, utan även arom, smakessens samt pulver kan ge dina glassar det där lilla extra. Det gäller bara att gå på magkänsla och att skapa en blandning som faller dig i smaken. Gör din isglass på egen hand eller med barnen för en trevlig aktivitet tillsammans som inte är särskilt krävande att lyckas med.

Alkohol eller inte

Beroende på vem glassarna är ämnade åt kan du besluta dig för att antingen låta dem innehålla alkohol eller inte. Om du har planer på att servera isglass som ett tilltugg under festen kan införandet av alkohol göra under. Det är inte ovanligt att servera cocktails på en pinne under bland annat afterwork-träffen, och dessa går snabbt att göra. För dig som dock vill kunna erbjuda barnen några goda isglassar är det här givetvis inte ett alternativ.

Använd smarta glassformar

För att förenkla hela processen kan du använda dig av smarta glassformar såsom exempelvis popup-glassformar. I dessa formar häller du blandningen och ställer därefter in dem i frysen. Vissa av formarna är särskilt framtagna för att motverka spill så att det blir lättare för hela familjen att ta del av glasskapandet. Dessa formar har ett lock som du fäster innan isglassarna får komma in i frysen. Även spännande former i en paraplydesign eller dylikt gör isglassarna extra fina.

Tips på glasspinnar

Hemmagjord isglass på hallon är en av de vanligaste varianterna, och det är inte för intet. Det är utsökt, men också ganska lätt att göra. Du kokar vatten och bär, mosar bären, silar av och tillsätter socker samt citron. Därefter kokar du i några minuter och häller sedan upp blandningen i flaskor. Nu blandar du vatten, saft och glykossirap, lägger hallon i glassformar och häller därefter på saften. När glasspinnarna är nedstuckna ska de in i frysen i tre timmar.

Det är lätt att förstå varför isglass har blivit så populärt att göra därhemma. Du slipper att inhandla ett stort antal verktyg och själva skapandet går ganska fort. Med ett helt hav av ingredienser att välja mellan kan du dessutom skapa just den isglassen som faller dig i smaken – oavsett om det är tal kring en svalkande isglass på bär eller en uppfriskande isglasscocktail. Sky’s the limit, som man brukar säga. Gör din egen isglass redan idag!