Hur gör man långfil

Långfil kan man beskriva som en surmjölk. Den har sitt ursprung i Norrland samt Finland, och sättet du gör den på påminner om filmjölk. Skillnaden är att just långfil har en seg konsistens – du kan till och med klippa i den. Till frukost eller mellanmål blir långfil utmärkt att använda tillsammans med diverse tillbehör, men hur gör man långfil egentligen? Fortsätt att läsa och få svaren i den här guiden!

Det här behöver du:

Innan du kan börja göra din långfil måste du givetvis ha ingredienserna redo. Det är därför dags att ställa fram mjölk samt grädde. Därtill behöver du syrad mjölk och även någonting att förvara långfilen i. Kanske gör du den i en bunke för att därefter hälla över den i skålar. Du ska dessutom använda dig av en matsked eller liknande redskap när det är dags att blanda din fil. Nu har du allting redo!

Blanda mjölk och grädde – värm till 90 grader

Långfil är inte det enklaste att hitta här i vårt avlånga land, men visst är den fullt möjlig att själv skapa. Först av allt tar du fram din bunke och blandar mjölk samt grädde med hjälp av din matsked. Att använda tjockmjölk kan vara att rekommendera, men valet är i slutändan upp till dig. Därefter är det dags att värma din blandning till 90 grader och när detta är gjort kan du gå vidare till nästa steg.

Låt svalna och blanda ner syrad mjölk

När blandningen väl har nått 90 grader är det dags att låta den svalna. Efter ett tag kan du blanda ner syrad mjölk och överväga huruvida du vill smaksätta din långfil eller inte. Det är nämligen fullt möjligt att strö över 1 tsk socker eller mald ingefära om du så vill. Se dock till så att du återigen blandar med din sked. Efter det är det dags för nästa steg.

Häll upp i små skålar eller en stor bunke

Nu är det upp till dig hur du vill dela upp din långfil. Antingen kan du hälla upp den i flera mindre skålar eller så kan du ta beslutet att förvara den i en stor bunke. Då långfil har en ganska seg konsistens kan det vara gynnsamt att redan nu dela upp den i skålar så att den är redo att ätas senare. Långfil blir som sagt ett ypperligt mellanmål.

Täck blandningen och ställ i rumstemperatur

Blandningen ska nu täckas med ett lock, en handduk eller plast för att se till så att den får gotta till sig ett tag. Placera bunken eller skålarna i rumstemperatur och låt stå. För bästa resultat kan du vänta i hela ett till två dygn innan du äter din långfil. Det som är viktigast är att konsistensen känns rätt så att du får ut så mycket som möjligt av din långfil.

Dallrar grädden? Ställ in i kylen!

Som tidigare nämnt är konsistensen det som verkligen får långfil att stå ut i mängden. Om blandningen dallrar även efter att den har stått ett tag i rumstemperatur kan det vara lämpligt att ställa skålarna eller bunken i kylen. Titta tillbaka då och då för att se om långfilen har fått den där sega konsistensen som du eftersöker. När allt är klappat och klart är det dags att äta din långfil som ett utsökt mellanmål.

Långfil kan mycket väl vara enklare att själv göra än att försöka hitta i affären. Det är ett mellanmål som du inte vill gå miste om, och som dessutom bjuder på goda bakterier som tarmen behöver. Ät din långfil på samma sätt som du äter vanlig fil: med flingor, bär eller bara som den är. Oavsett vad är det sannerligen lätt att påstå att långfil förser dig med ett utsökt mellanmål!