Hur gör man lim
Det finns många som gillar att göra saker från grunden hemma och därför dyker det ofta upp frågor om hur gör man lim. Vi kommer här gå igenom processen steg för steg och visa hur enkelt det är. Bara du har allt du behöver hemma är det bara köra igång. Det finns flera sätt att göra lim, beroende på vilken typ av lim du vill ha. Limmet vi tipsar om är som ett giftfritt lim du hittar i butikerna.
Det här behöver du:
Att göra hemmagjort lim är enkelt och du har oftast de ingredienser som behövs hemma. För det här limmet behöver du mjöl, socker och vitvinsvinäger. Dessutom behöver du vatten för att kontrollera konsistensen. För att kunna blanda ihop ingredienserna behöver du en kastrull, tillgång till spis och gärna en visp för att blanda till en slät massa. Sedan är det bara att följa vår steg för steg-guide nedan för att tillaga ditt eget lim.
Blanda till slät massa
Börja med att blanda mjölet och sockret i kastrullen. Här blandar du 1 deciliter mjöl med 1/3 deciliter socker. Tillsätt sedan 1,5 deciliter vatten och blanda massan så den är helt slät utan klumpar. Mjöl bildar lätt klumpar så det är viktigt att du blandar ordentligt, samt att sockret är smält. Ett tips är att bara hälla i halva mängden vatten till att börja med och sedan blanda i resten när du rört om smeten.
Koka upp massan på svag värme
Sätt sedan kastrullen på plattan och värm massan på mycket svag värme. Massan ska långsamt tjockna för att få en konsistens som inte är för rinnig utan är lätt att jobba med som lim. Om massan känns för tjock kan du alltid hälla på mer vatten senare men tänk på att vinägern också ska blandas i. Vissa häller i vitvinsvinägern direkt med övriga ingredienser och det går givetvis också bra. Vi häller i den när massan är slät.
Blanda i vitvinsvinäger
När du ser att massan är slät och börjat tjockna något så tillsätter du en halv tesked med vitvinsvinäger. Fortsätt sedan att värma blandningen och rör hela tiden tills du ser att massan börjar bli tjock. Den får inte bli för tjock eftersom den då blir svår att jobba med, särskilt om du ska använda den för papper eller andra tunnare material. Då vill du ha ett lim som är lätt att stryka ut.
Tjock massa? Förvara i kylen
Upplever du att limmet är för tjockt kan du alltid tillsätta mer vatten för att få en mjukare och mer lättarbetad konsistens. När limmet väl är klart så häll det i en burk som har en tät förslutning. Kyl ner limmet och förvara det i kylskåpet. Limmet brukar hålla i några veckor så länge du ser till att locket på behållaren sluter tätt och att det förvaras kylt mellan de gånger som du använder det.
Värm upp till rumstemperatur innan användning
Eftersom det hemmagjorda limmet måste förvaras kylt blir det något mer trögflytande och kan kännas tjockt. Häll dock inte på mer vatten nu för att få det tunnflytande. Ta istället ut behållaren ur kylen i god tid innan du ska använda limmet så att det hinner få rätt temperatur. Då blir limmet mjukare och tunnare i konsistensen. Så snart du är klar med limmet ställer du in det i kylen igen för att inte påverka hållbarheten.
Enklare än så här kan det inte bli att göra lim. Det finns givetvis många andra recept på att göra lim, men det gemensamma med dem alla är att du tillverkar dem av produkter som du oftast redan har hemma. Fördelarna är många och du får ett miljövänligt alternativ till det köpta limmet. Dessutom är det snabbt gjort att tillverka mer om ditt lim skulle ta slut, så länge du ser till att ha ingredienserna hemma.