Hur gör man maräng
Frågan ”hur gör man maräng” kommer oftare än väntat. Maränger är goda komponenter till en efterrätt med få ingredienser som går att förvara länge i skafferiet. Att få till maränger kräver tålamod och noggrannhet. Viktigt att tänka på är att ha en torr och ren bakskål när du vispar ihop din maräng, annars blir de sega och faller ihop. Här kommer artikeln till dig som vill göra små maränger perfekta till glassen, tårtan eller kanske till en läskande marängsviss.
Ingredienser till små maränger
För att göra maränger behöver du endast tre ingredienser. I detta recept kommer det bli ungefär 35 små maränger beroende på vilken storlek du vill ha. Du får välja själv om du vill ha större maränger och ett mindre antal eller om du vill ha mindre med större antal. Du behöver fyra stycken äggvitor. Har du inte köpt endast äggvita separerar du äggvitan från gulan. Du behöver även två dl strösocker och 1/2 tsk citronsaft.
Sätt på ugnen och ta fram en bunke
Det första du ska göra är att sätta på din ugn på 100 grader Celsius. Om du vill baka flera plåtar med maränger samtidigt sänker du till 90 grader Celsius samtidigt som du sätter på varmluften på din ugn. Ta fram en medelstor bunke att kunna vispa smeten i. Var noga med att bunken är noga rengjord och torr. Har den fettfläckar eller vatten när du börjar kommer marängen inte stelna.
Blanda äggvitor, socker och citron
Nu är det dags att ta fram ingredienserna. Börja med att separera äggvitan från gulan. Detta gör du enklast genom att knäcka ägget över bunken med äggulan kvar i ena skalets halva. Därefter häller du äggulan fram och tillbaka mellan skalen tills du bara har gulan kvar i skalen. Du behöver bara vitan. Vispa därefter ihop äggvitan, strösockret och citronsaften. Vispa enklast med elvisp tills du uppnått en len, fast och glansig smet.
Vispningen – A och O
Som sagt är vispningen A och O för en lyckad och perfekt maräng. Att använda elvisp är till stor hjälp för att få ett så bra resultat som möjligt. Smeten behöver ofta vispas länge för att få önskad konsistens. Börja på låg hastighet och öka successivt tills du vispar med en medelhastighet på din elvisp. Ett bra test för att se om den är klar är att vända skålen upp och ner. Ser den likadan ut efter är den klar.
Klicka ut med sked
Nu när du har din färdiga smet är det dags att klicka ut den med sked. Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper över för att de inte ska fastna. Därefter tar du fram två skedar i valfri storlek. Klicka sedan ut lagom stora maränger på plåten. Placera de med två cm mellanrum från varandra på plåten. Tänk på att göra de jämnstora, annars blir de klara olika tider i ugnen.
Grädda marängerna
Det är dags att grädda marängerna i ugnen. Har du inte varmluft placerar du plåten i mitten av ugnen. Om du inte har varmluft gräddar du en plåt åt gången i ugnen. Om du istället har varmluft kan du sätta in samtliga plåtar samtidigt i ugnen. Hur lång tid du ska grädda marängerna beror på hur stora de är. Grädda cirka 45 minuter. När de är klara låter du plåtarna stå kvar i ugnen på eftervärmen i cirka 45 min.
Maränger är goda, knapriga och krispiga komponenter till flera typer av efterrätter. De har få ingredienser men för att lyckas kan du genom denna artikeln lära dig flera knep. Det viktigaste för att lyckas är att ha en ren och torr skål, vispa länge till rätt konsistens och att ha kvar marängerna i ugnen på eftervärme för dem perfekta marängerna. Tack vare detta enkla recept har vi gått från sega ihop-fallna maränger till fina, krispiga och knapriga maränger till efterrätten.