Hur gör man nässelsoppa

Nässelsoppa är en smakrik och nyttig soppa som du gör på helt vanliga brännässlor, och den påminner lite om spenatsoppa i smaken. Nässlor är mycket näringsrika växter och innehåller massvis av vitaminer, mineraler och aminosyror. Exempelvis är det en god källa för järn, C-vitamin, folsyra och kalcium. I tillägg har brännässlor antiinflammatoriska egenskaper som lindrar och hjälper mot flera olika hälsoproblem. Utöver god och nyttig är soppan också enkel att tillaga. Så hur gör man nässelsoppa egentligen?

Ingredienser till soppan

Ska du laga nässelsoppa till mellan fyra och sex personer behöver du två liter späda nyplockade nässlor. Övriga ingredienser som du kommer att använda är: en liter vatten, två hönsbuljongtärningar (kan bytas ut mot grönsaksbuljongtärningar), en till två matskedar smör eller margarin, en deciliter grädde eller creme fraiche, tre matskedar vetemjöl, salt, peppar och ett knippe gräslök. Vissa recept inkluderar två schalottenlökar och antingen en deciliter vitt vin eller tre matskedar torr sherry. Till servering rekommenderar vi hårdkokta ägghalvor.

Skölj och rensa nässlorna

Det första steget är att rensa och skölja nässlorna. Ett starkt rekommenderat tips är att du använder handskar både när du plockar och rensar dem. Vill du ha de godaste bladen bör du använda de nyutslagna vårnässlorna. Du ska helst använda späda blad från växtens toppskott vilket innebär att du rensar bort stam, rötter och grova delar. Två liter lätt packade toppskott blir cirka 80 gram blad. Innan nästa steg är det viktigt att du sköljer bladen noggrant.

Koka nässlorna i fem minuter

Du ska sedan koka nässlorna i mellan fem till sju minuter. Denna process kallas förvällning och gör att de slutar att brännas samt att växten blir mer lättsmält. Spara därefter vattnet när du silar av det. De förvällda bladen sköljer du sedan i kallt vatten varefter du kramar ur så mycket vatten som möjligt. Om du har plockat mer än du kommer använda kan du frysa in överskottet av förvällda nässlor i fryspåsar.

Sila av och spar kokvattnet

När du har silat av kokvattnet bör du som sagt spara det. Anledningen till det är att det innehåller massor av nyttigheter. Det sparade nässelspadet kan du därför sedan använda som grund i soppan. Andra tips är att nässelspad även kan nyttjas som stärkande medel och tillskottsgödsel för dina växter när det svalnat. I tillägg kan kokvattnet också användas som hårinpackning för att ge ditt hår en extra närings- och skönhets-boost.

Finhacka de kokade nässlorna och gör redning med nässelspadet

När du har kramat ur de förvällda och sköljda nässlorna är det dags att finhacka dem. Vill du ha schalottenlök i soppan finhackar du löken och därefter fräser du den mjuk i smöret och pudrar över mjölet. Utan lök fräser du smör och mjöl direkt. Om du inkluderar vin har du i det nu. Sedan späder du med nässelspadet och smular ner buljongtärningarna och därefter fyller du på med resten av vattnet. Låt blandningen koka i ett par minuter.

Tillsätt grädde och nässlor – smaksätt soppan

När soppan har kokat i några minuter tillsätter du de finhackade nässlorna och grädden. Om du är vegan kan du använda kokosmjölk som alternativ. Låt kastrullinnehållet koka i ytterligare ett par minuter innan du smaksätter med salt, svart- eller vitpeppar och eventuellt lite sherry eller hela fänkålsfrön. Servera nässelsoppan varm och nykokt med en hårdkokt ägghalva i tallriken. Strö även över lite gräslök. Andra serveringstips är att garnera med en klick matyoghurt och rostad lök.

Nu har du lärt dig hur man kokar en billig och smakrik soppa full av nyttiga och näringsrika ämnen. Självklart finns det många andra varianter på nässelsoppa, även om denna är den mest klassiska. Var dock inte rädd för att experimentera: kanske gillar du en mixad och slätare version, eller en kombination av nässlor och gröna ärtor. Du kan även testa att byta ut grädden mot vispgrädde eller creme fraiche. Smaklig måltid!