Hur gör man omelett
Du som aldrig ens provat undrar nog nu; hur gör man omelett? Den här texten riktar sig både till dig som är nybörjare i köket och till dig som allmänt vill förfina dina matlagningskunskaper. Eller kanske önskar du helt enkelt att imponera på dina gäster och bjuda på en riktigt pangfrukost eller fin brunch? Här nedan finner du en enkel förklaring till hur du får till en perfekt omelett på ett enkelt sätt. Lycka till!
Detta behöver du
Du behöver ägg, peppar, salt, mjölk eller vatten och smör. Smöret ska du använda för att steka omeletten i och det ska du därför inte blanda ned i själva omelettsmeten. Förutom dessa ingredienser så behöver du en bra stekpanna, gärna en panna med non-stick-beläggning så att omeletten inte fastnar, men en pålitlig gjutjärnsstekpanna går förstås lika bra. Börja med att lägga lite smör i pannan för att skapa en fet hinna som du sen steker omeletten i.
Knäck äggen och blanda i vatten
Du ska sedan knäcka och vispa ihop äggen och mjölken eller vattnet (det fungerar lika bra med vilket som) tills du får en jämn och fin smet utan några klumpar i. Tanken är att du ska vispa smeten en stund tills den blir slät och gärna lite fluffig. Sen tillsätter du kryddorna. Häll i salt och peppar efter egen smak och tycke. Du kan med fördel smaka av smeten för att se vad du tycker om den.
Krydda och börja steka
När du är färdig med smeten till din omelett och känner dig nöjd med smaken av kryddorna så är det dags att börja steka. Häll omelettsmeten i den smorda stekpannan. Den ska stekas på ganska svag värme. När du känner att omeletten börjar få fast form och kanterna går att få upp med stekspaden så är det dags att vända den. Låt den stekas under fortsatt svag värme på andra sidan i några minuter tills den får en fin färg.
Tillsätt valfria tillbehör
Antingen tillsätter du fler ingredienser i själva smeten eller så kan du använda dig av ytterligare tillbehör efter att omeletten är klar. Valet är ditt. Några populära tillbehör till omelett är svamp eller ost av olika sorter som exempelvis mozzarella. Just mozzarella är väldigt gott både att ha i smeten innan du steker den men också att riva ovanpå omeletten när den är klar. Många tycker att det är gott med bacon till.
Vänd omeletten och servera
När omeletten har fått en fin färg på båda sidorna så är det dags att ta bort den från stekpannan. Om du inte tillsatt några fler ingredienser i smeten så kan du strössla över något gott över den nu istället. Men det passar också väldigt bra att servera knaperstekt bacon till och även halloumi-ost är ett gott komplement till omeletten. Om du vill bjuda gäster på omelett kan det vara trevligt att ställa fram diverse tillbehör vid sidan av.
Snabbt, enkelt och gott
Det här är ett väldigt enkelt recept. Omelett i sig är både gott och snabblagat. Om du inte har många ingredienser i kylskåpet eller om du glömt att handla så är det här en lysande måltid att tillaga. Den går även utmärkt att lägga i matlåda och värma upp vid senare tillfälle. Ett bra tips är även att frysa ned omeletten, då kan du göra flera stycken samtidigt för att sedan ta fram och värma när helst suget faller på.
Nu har du ett enkelt och smidigt recept som du tillagar för dig själv eller till dina gäster. Förutom att du snabbt lagar omeletten så är den otroligt god och näringsrik också! Med det här receptet tillsätter du med fördel vilka ingredienser som helst när du tillagar den. Allt från bacon och ost till olika slags grönsaker och örter passar perfekt att ha både i smeten men också att serveras till omeletten när den är färdig att ätas.