Hur gör man potatismos
Ja, hur gör man potatismos? Det kan vara lite krångligt att veta exakt hur du lyckas med perfekt potatismos. Det är faktiskt lite mer som krävs än att mosa potatisen. Du vill ha rätt konsistens, och givetvis också den goda och krämiga smaken. I den här guide kommer du att få lära dig hur du kan göra riktigt bra mos som kommer att uppskattas av hela familjen, eftersom det är perfekt till vardagsmaten.
Detta behöver du
Om ni är fyra personer som ska äta, behöver du följade: 1 kilo potatis, 2 dl mjölk av valfri sort. Krydda med 1 tsk salt och ett kryddmått peppar. Plocka fram en kastrull där du kan koka potatisen mjuk. Kom ihåg att det allra bästa är om du använder dig av mjölig potatis när du ska göra moset. Den faller sönder mycket lättare och har bra konsistens och passar bäst till potatismos.
Skala och koka potatisen
Sedan är det dags att med hjälp av en potatisskalare skala potatisarna. Dessutom kan det vara fördelaktigt att dela potatisen i små bitar. Genom att göra detta går det mycket snabbare för dig att koka potatisen vilket underlättar om du inte har så mycket tid när du ska förbereda potatismoset. Det blir även enklare att mosa mindre potatisbitar. Alltså är det väldigt bra att förbereda så noga det går för att dra ner tillagningstiden något för dig.
Pressa eller mosa potatisen
Nästa steg är att pressa eller mosa potatisen. Till det behöver du ha antingen en potatispress eller en potatisstöt. Det går mycket enklare att mosa när du har potatisen i små bitar. Det blir finare mos utan små bitar på så sätt. Dessutom är det något av en smaksak, att välja ifall du vill ha lite bitar i moset eller om du föredrar det helt slätt. I så fall går det bra att använda en stavmixer också.
Tillsätt mjölk eller grädde
Sedan tillsätter du mjölk eller grädde efter tycke och smak, samtidigt som du rör ner tillsammans med potatisen. Detta kommer ge en bra konsistens, och ger den där krämiga smaken som ger en extra god smak. Koka upp en stund tills du märker att du fått önskad konsistens. Det blir något krämigare när du använder dig av grädde. Därför är det en smaksak vad man föredrar. Däremot blir det lika gott, så därför är det inte så noga.
Lägg i smör och kryddor
Sedan blir det extra gott om du klickar i lite smör och kryddor. Många tycker att muskotnöt passar bra i potatismos, och hur mycket smör du vill ha är upp till dig att bestämma. Det beror hur mycket smak av smöret du önskar att potatismoset får, och hur mycket sälta du vill ha. Några kryddor som också kan vara goda på är exempelvis örtsalt, grillkrydda eller lite persilja. Vitlök kan också passa bra.
Mixa till önskad konsistent
Om du vill ha moset helt slätt är det bra om du har tillgång till en stavmixer. Därmed slipper du små bitar i moset och det är kanske större chans att det går hem hos hela familjen, om det är slätt. Smaka av, och krydda mer om så önskas. Du kan själv experimentera lite grann för att hitta vad du och familjen personligen tycker bäst om. Alla tycker ju olika om allt, så även potatismos.
Slutligen hoppas vi att du har fått klarhet i hur du bäst gör potatismos själv. Så att du får till den önskade smaken och konsistensen. Och att du kommer känna dig mer säker i köket när du ska koka eget potatismos. Du ska känna dig trygg i köket och inte tveka på hur du ska gå till väga när det är dags att laga potatismos efter att du gått igenom denna guide.