Hur gör man yoghurtkultur

Hur gör man yoghurtkultur

Yoghurt är något var och varannan person har i sin kyl och använder mer eller mindre dagligen. Det kan vara i din frukost, i matlagning eller som mellanmål. Dessutom med över en miljon goda bakterier per milliliter yoghurt är det en riktigt bra källa till bra bakterier för tarmfloran.

Det här behöver du

För att göra din egna yoghurtkultur behöver du:

  • 1 liter svensk mjölk. Ju högre fetthalt desto bättre
  • 0,5 deciliter naturell yoghurt
  • Kastrull
  • Förpackningar till förvaring
  • Termometer

Såhär gör du

  1. Häll upp mjölken i kastrullen och värm på spisen till mjölken når 85 grader. Håll den där i 5 – 10 minuter. Kom ihåg att röra om under tiden så att inte mjölken bränner fast i botten. Processen bryter ner vassleproteinerna i mjölken och ger dig ett bättre resultat.
  2. Kyl ner mjölken snabbt till 45 grader, gärna i ett isbad. Häll en liten del av mjölken i en annan behållare.
  3. Tillsätt därefter yoghurten i den åsidosatta mjölken. Rör om till yoghurten löser sig och bildar en jämn smet med mjölken. Häll sedan tillbaka alltihop i kastrullen med mjölk och rör om.
  4. Låt sedan blandningen stå i ett varmt vattenbad eller om du har en sous vide, och håll temperaturen till omkring 45 grader. Här får den stå i 5 – 6 timmar.
  5. Ställ efter det in yoghurtkulturen i kylen över natten. Vill du ha en tjockare yoghurt kan du hälla den i en silduk eller kaffefilter över natten. På så vis kommer lite mer vassle rinna av och yoghurten blir tjockare.

Experimentera med yoghurtkultur

Din nya yoghurtkultur håller sig i minst 5 dagar och upp till 2 veckor i kylen. Likt en surdegsstart är allt du behöver en klick av yoghurtkultur för att skapa mer yoghurtkultur. Efter ett par generationer kan dock bakteriekulturen förändras på grund av att andra bakterier hittat in. Då får du börja om med en ny.

Du kan experimentera med temperaturerna i tillverkningen av yoghurtkulturen och få olika smaker och konsistenser på din naturella yoghurt. Det här beror på att de olika bakterierna mår bra vid olika temperaturer och ger därför olika smak. Om du till exempel sänker temperaturen från 45 till 43 grader, får du en mer smörig smak på yoghurten.

Hur gör man yoghurtkultur vegansk

Yoghurt ska alla kunna njuta av, även om du inte äter mjölkprodukter. Här är därför ett recept på vegansk yoghurt som är både enkelt och gott.

Kokosyoghurt

Till det här receptet är det extremt viktigt att du har en kokosmjölk du tycker är god, eftersom allt du behöver är rumstempererad kokosmjölk och probiotika. Räkna ungefär 1 kapsel probiotika per 2 deciliter kokosmjölk, eller 1 tesked probiotikapulver per 5 deciliter kokosmjölk. Du kan tillsätta agavesirap eller vaniljpulver för sötare smak.

Gör såhär

Häll i mjölk och probiotika i en burk, lägg på locket men skruva inte fast det. Det är nödvändigt att lite luft får komma in. Låt blandningen sedan stå varmt (40 grader) över natten, eller i låt stå rumstemperatur. Det tar längre tid i rumstemperatur, men det är oavsett enkelt att avgöra när yoghurten är klar. Då är den härligt syrliga smaken där!