Hur installerar man bergvärme

Installera bergvärme i tio steg

Hur installerar man bergvärme? I den här texten besvarar vi din fråga. Vi förstår att det finns olika anledningar varför du skulle vilja installera bergvärme. Därför har vi summerat hur du bäst går tillväga.

Vi kommer först berätta om vad som kan vara viktigt att tänka på vid installation. Därefter kommer vi beskriva processen för att installera bergvärme i tio enkla steg.

Viktigt att tänka på innan du installerar bergvärme

Att installera bergvärme kan vara en dyr investering tänker många. Även om det delvis stämmer kommer de långsiktiga värmekostnaderna kompensera för den relativt dyra installationen.

Innan du fattar beslut om installation kan det även att vara bra att konsultera med en licensierad byggfirma. Faktum är att inte alla får installera bergvärme. Det är nämligen endast byggfirmor med licens som har kunskap och erfarenhet för en installation.

Se även till att kontrollera med byggfirman om din berggrund har de rätta förutsättningarna för att installera bergvärme. Om så inte är fallet kan vi rekommendera att titta på andra alternativ.

Innan du accepterar offerten är det även bra om du klargör vad som ingår och inte. Det kan förekomma extraarbete såsom att transportera avfall. Det är därför viktigt att komma överens innan man börjar med installationen.

Tio enkla steg för att installera bergvärme

  1. Kontakta och vänta in byggfirman. När du väl konsulterat med en licensierad byggfirma och godkänt offerten är det dags att planera ett datum för installation. Vädret kan delvis påverka resultatet av installationen. Även om det går att borra i de flesta väderförhållanden är det inte rekommenderat när det regnar. Nederbörd kan nämligen delvis försvåra byggfirmans arbete. Marken kring installationen löper även större risk att ta skada vid regn. Så för allas bästa kan det vara att föredra att välja en dag då det troligtvis inte regnar.
  2. Byggfirman borrar ner energibrunnen i berggrunden. Nästa steg är att borra ner ett hål i berggrunden. Djupet på hålet varierar oftast mellan 50 till 200 meter beroende på storlek på huset, energibehov och din berggrunds värmeledningsförmåga. Ett större energibehov kräver en djupare borrning.
  3. Man sätter in foderrör i det borrade hålet. Sträckan mellan markytan och berggrunden behöver isolering med foderrör. Ett foderrör bör vara av stål hjälper till med att isolera från vatten. Dessutom förhindrar det potentiella jordras i det borrade hålet. Mängden foderrör kan variera beroende på den jordbildning som bildas över berggrunden. En mer porös jordbildning kräver alltså längre foderrör.
  4. Byggfirman för ner en kollektorslang genom foderrören. Efter att foderrören är på plats förs en kollektorslang ner igenom dem. Man fyller upp slangen med en blandning av vatten och frysskyddsvätska. Syftet är att rensa det nyborrade hålet från grus, lera och jord som rasat ner i hålet under borrningen. Resterna av det avfall som sköljs upp kan du antingen använda för att reparera eventuella skador på din gräsmatta efter borrningen eller slänga.
  5. Märk ut borrhålet. När det är färdigborrat är det viktigt att märka ut platsen för det nyborrade hålet. Så snart hålet är markerat behöver du gräva ett förläggningsdike runt hålet.Om du gör det själv är det viktigt att vara medveten om var dina rör och vattenledningar går då diket bör vara 50 centimeter djupt.
  6. Gör dig av med din gamla värmepanna. Nu är det dags att demontera din gamla värmepanna. Vissa byggfirmor tar ut en extra avgift för arbetet. Det kan därför vara bra att göra upp innan om detta ingår i arbetet innan du accepterar offerten. Är det tänkt att din gamla panna ska vara kvar och fungera som ett komplement vid extra kalla dagar är det viktigt att veta hur den samspelar med din nya bergvärme. Du vill undvika att dra på dig onödiga värmekostnader.
  7. Installera den nya bergvärme pumpen i din fastighet. Nu är det dags att placera den nya värmepumpen i din fastighet. Även om nyare värmepumpar är tillverkade för att minimera ljudnivån under användning kan vissa varianter fortfarande avge ljud. Det är därför bra om du placerar den nya pumpen på en plats där den inte kommer störa dig. Undvik därför att installera den i anknytning till sovrum.
  8. Installation av en elpatron. Elpatronen till värmepumpen installerar man i nästa steg och börjar genast värma upp vatten och radiatorer.
  9. Dra slangar mellan fastigheten och berggrunden. Slangarna från det borrade hålet drar man under ytterväggen på din fastighet. Väljer du att placera värmepumpen i din källare görs hål i husgrunden som slangarna dras igenom. Om du tidigare haft en värmepanna i källaren drar installatören oftast slangar mellan värmepanna och fastigheten. När slangarna är dragna isolerar man med isoleringsmaterial. Det är viktigt för att din husgrund inte ska samla fukt och skadas.
  10. Fyll kollektorslangen med samma vattenlösning som i steg 4. Samma vattenlösning som användes i steg fyra pumpas nu runt i ett par timmar. Syftet är att bli av med eventuella luftflickor som kan skapas i slangarna. Det sista som man behöver göra är att koppla värmepumpen ditt fastighetens elcentral.

Nu är din nya bergvärme installerad och redo för att värma upp din fastighet.

Se till att du får information kring hur du bäst bör sköta om din bergvärme. Fråga din installatör om hur du kan justera värmen utefter behov. Det är även bra att du frågar om vad du bör göra vid eventuella problem eller elavbrott. Se även till att klargöra vad du behöver göra om du skulle få problem med läckage på anläggningen.

Slutord

Så hur installerar man bergvärme? Ja, nu vet du förhoppningsvis svaret. Vi hoppas att du genom att ha läst den här guiden fått klart för dig hur du bör gå tillväga och vad som kan vara bra att tänka på.