hur känns foglossning

Hur känns foglossning?

En foglossning händer när ditt bäcken börjar förbereda sig för att du ska föda ditt barn. Under din graviditet blir dina leder mer rörliga, vilket kan orsaka smärta. Men, var inte orolig, smärtan går oftast över efter födseln. I den här artikeln går vi igenom vad en foglossning är, hur den kan kännas, men även hur du själv kan förebygga att smärta uppstår.

Vad är en foglossning?

En foglossning sker när din kropps leder samt fogar blir mer rörliga. De blir mer rörliga eftersom att din bäcken måste kunna vidgas under förlossningen. Du kan främst få ont i själva bäckenet, ryggen, men även benen.

Den här smärtan kallas för foglossning och brukar uppkomma i mitten, eller slutet av en graviditet. Smärtan känns olika för alla, om den är riktigt påtaglig är det inget konstigt, men du kan behöva hjälp för att lindra besväret.

Så, hur känns foglossning egentligen?

En foglossning känns olika för alla och smärtan kan upplevas ilande, molande, eller huggande. Känslan sitter oftast i blygdbenet eller bäckenet. Men även i svanskotan och ryggen. I värsta fall kan din smärta sprida sig till höfterna, ljumsken, samt baksida lår. Dessutom, gör du tunga lyft, böjer dig eller om du står mycket under dagen kan smärtan förvärras.

Vanliga symptom av foglossning är:

  • Smärta i ländryggen, blygdbenet, eller bäckenet
  • Besvär med att sitta, stå, eller gå
  • Smärta i baksida lår, ljumskar, samt höfter
  • Att ett ben låser sig.

Vad du kan göra för att förebygga foglossning

När du blir gravid börjar din kropp producera relaxin, som är ett slags hormon. Relaxin mjukar upp dina leder, vilket sedan orsakar smärtan du känner. Du kan vara i extra stor risk att få en foglossning om du har tidigare skador i ryggen eller bäckenet. Men även om du har fött barn tidigare eller lyfter tungt ofta.

En annan faktor som spelar in är om du har svaga mag- och ryggmuskler. Det finns en del saker du kan göra för att förebygga, eller minska din smärta.

  • Träna upp din muskulatur: Om du har starka rygg- och magmuskler kan de hjälpa till att stödja upp ditt bäcken. En stark core verkar även avlastande. Men, undvik magövningar som sit-ups då de inte är lämpade vid en graviditet. Du kan istället ta hjälp av en fysioterapeut som visar dig gravidövningar.
  • Rör på dig: Med rörelse ökar du både blodcirkulationen och styrkan i din kropp.
  • Skaffa hjälpmedel: Med en gravidkudde kan du sova skönt på natten, då den hjälper dig att avlasta bäckenet. Under dagen kan du använda foglossningsbälte som även den ger stöd och avlastning. Om du sitter mycket är det bra om du har mycket stöd i svanken, då kan du använda en kudde bakom ryggen.

Sedan finns det även en del saker som du bör undvika, till exempel lyfta tungt, dammsuga, samt ha benen i kors.

När behöver du söka vård?

Om du har såpass svår foglossning att det inte är hanterbart, då kan du få vård av fysioterapeut eller barnmorska. De kan hjälpa dig med att träna upp din muskulatur, akupunktur, men även ge råd om vilka hjälpmedel du kan dra nytta av. I vissa fall kan du även få behandling med Tens som verkar nervstimulerande med hjälp av svag ström.

En foglossning varar inte för alltid, du kan förebygga och lindra den.