hur lagar man ett hål i tanden
Sverige har en världsledande tandvård men trots det är det vanligt att du får hål i tänderna, eller karies om man så vill. För många är det en obehaglig känsla då det kan ila och göra väldigt ont. Så hur lagar man ett hål i tanden? I den här texten vi att gå igenom allt du behöver veta, steg för steg, hur du går tillväga så att du slipper gå runt med den påfrestande känslan i tanden.
När lagas en tand?
Du lagar en tand om du fått hål i den eller om en gammal lagning gått sönder. Om du har karies så märker du det oftast själv då det börjar ila i tanden och gör ont i den delen av käken där tanden sitter. Det allra viktigaste är att ta kontakt med en tandläkare, som i sin tur får göra en bedömning och komma fram till behandling. Ibland är hålen så pass små att tandläkaren bedömer att det inte är värt att laga.
Folktandvården eller privat tandläkare?
I Sverige i dag finns det både privata tandläkare och den så kallade folktandvården. Det är landets 21 regioner som driver folktandvården i sitt respektive område, och det är helt individuellt att välja om du vill få din tandvård hos folktandvården eller hos en privat tandläkare. Sverige har i dag ett så pass avancerat system med noggranna kontroller att det är väldigt låg risk att du får behandling av privata tandläkare som inte får bedriva en verksamhet inom tandvården.
Olika lagningsmetoder
I dag finns det flera olika metoder för att laga en tand. Den absolut vanligaste är att tandläkaren borrar i den kariesdrabbade tanden och sedan fyller hålet med komposit, som är en slags plast som stelnar. För att få materialet att stelna snabbare använder tandläkaren ofta ett blått ljus. Det här ljuset är allt som oftast ett helt vanligt LED-ljus med en blå färg. När ljuset kommer i kontakt med kompositen stelnar det och du får en stabil fyllning i den onda tanden.
Behandling och utförande
Det allra viktigaste är att identifiera hålet och göra en bedömning kring vad som behöver göras. I samråd med tandläkaren väljer du sedan behandlingsmetod. Den allra vanligaste lagningsmetoden är beskriven ovan och innefattar borrning och fyllning. I samband med alla behandlingar finns det även en tandsjuksköterska närvarande för att assistera och hjälpa till. Beroende på hur stort hålet är så tar det olika lång tid att genomföra behandlingen. Med dagens teknik handlar det väldigt sällan om en längre tid.
Biverkningar av en lagning
Hur det känns efter lagningen är olika från person till person. För de allra flesta är det snarare bedövningen som ställer till det de närmaste timmarna efter lagningen. Innan den släpper så känner du dig bedövad runt lagningsområdet, men efter att den släppt så kan du gå tillbaka till ett normalt liv igen. För många kan det dock kännas obekvämt i munnen då man kan känna fyllningen med tungan. Det är viktigt att du säger till tandläkaren om fyllningen sticker ut för mycket.
Kan tandlagningar utföras vid sjukdom?
Det är din tandläkare och läkare som bedömer om du kan få ta del av tandvård i samband med sjukdom. I grund och botten handlar det om vilken typ av sjukdom det rör sig om och vilka risker du som patient tar om du skulle välja att få tandvård. Ibland kan du få tandvård som en del av kostnaden för ordinarie sjukvård.
Vad händer om jag inte blir nöjd?
Är du inte nöjd med din behandling har du som patient rätt att lämna klagomål till tandläkaren som utfört arbetet. Lämna synpunkterna direkt till den ansvarige personen, som i sin tur har skyldighet att utreda vad som hänt och återkomma med ett svar. Om du inte är nöjd med svaret från tandläkaren så kan du alltid ta fallet vidare. I Sverige finns bland annat Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som tar emot den här typen av klagomål.
Att laga en tand är för många obehagligt och obekvämt. Smärtan från hålet, borrningen, fyllningen och bedövningen kan för många vara en traumatisk upplevelse. Vi i Sverige har dock ett världens bästa tandvårdssystem. Med dagens vetenskapliga framgångar, teknologi och undersökningsmetoder kan vi snabbt identifiera och upptäcka allt från mindre hål till allvarliga munsjukdomar. Även om det är en känsla av obehag så ska du känna dig trygg om du får karies och besöker den svenska tandvården, oavsett om det är hos folktandvården eller en privat tandläkare.