hur lagar man lövbiff

Lövbiff är en väldigt tunn och god köttbit som passar till både vardags och fest. Den kan dock vara svår att få till rätt. Om du steker lövbiff för länge blir den nämligen snabbt seg och hård. Köttet blir dessutom bättre med rätt kryddning. Om du grubblar över frågan ”hur lagar man lövbiff på bästa sätt?” har vi tipsen för dig. När du väl har fått kläm på det kommer du att kunna servera en vällagad köttbit varje gång.

Den klassiska lövbiffen

En klassisk lövbiff är stor, tunn och saftig. De flesta väljer att steka köttet som det är, men det går även att strimla biffen för att använda den i en wok eller gryta. En klassisk lövbiff är dessutom perfekt att laga när du har ont om tid. Om du letar efter en bra biff i affären ska du hålla utkik efter stora och jämna bitar. Det brukar finnas i charken och i köttdisken.

Banka ut köttet

När du plockar upp lövbiffen ur förpackningen ska du börja med att banka ut den. Till detta kan du använda en stekpanna eller en kötthammare. Du lägger dessutom en bit plastfolie emellan för att skydda köttet. Anledningen till att man bankar är för att köttet ska bli extra mört. Du får även en lite större stekyta, vilket ger ännu mer smak. Banka till dess att du känner dig nöjd och gå sedan vidare till nästa steg.

Kör på klassisk kryddning

Att krydda en lövbiff är inte särskilt komplicerat. Faktum är att du kan nöja dig med salt och nymalen peppar. Du kan dock även välja att strö på riven pepparrot, och varför inte dekorera med persilja? Kryddsmör är ytterligare en favorit som du inte vill gå miste om, så du satsar helt enkelt på kryddningen som fångar ditt intresse. Med klassisk kryddning som består av salt och peppar kan det dock aldrig gå fel.

Då är köttet färdigstekt

Eftersom du serverar lövbiff i form av mycket tunna skivor tar det ingen längre tid innan köttet blir genomstekt. Med detta i åtanke ska du snabbt steka köttet på bägge sidor, och den här processen brukar inte ta med än 30 sekunder per sida. Om du hellre grillar lövbiffen ska du först marinera köttet i en timme för att därefter lägga köttet på grillen. Här tar det en till två minuter att grilla vardera sidan.

Ingen lövbiff utan bearnaisesås

Nog har du allt hört talas om den utsökta kombinationen av bearnaisesås och lövbiff. Du kan antingen köpa din bearnaisesås i mataffären eller ta tjuren vid hornen och själv göra dem. Det du behöver är bland annat schalottenlök, smör, dragonvinäger, äggulor samt cayennepeppar. Även salt, dragon och persilja ska du ha nära tillhands. Det finns många i vårt avlånga land som uppskattar kombinationen av lövbiff och bearnaisesås, så när gästerna kommer på besök är detta ett ypperligt val.

Serveringsförslag

En äkta klassiker vid tal kring lövbiff består av tillbehör såsom mos, pepparrot och äggula. En variant som många även uppskattar är lövbiff tillsammans med pommes, kryddsmör samt bearnaisesås. I själva verket passar all typ av potatis utmärkt tillsammans med lövbiffen, vare sig det gäller pommes, klyftpotatis eller hela rostade potatisar. Lövbiff med färskost och bacon är det dessutom svårt att tacka nej till, och du kan till och med använda dig av köttet i en utsökt wok.

Oavsett om du lägger lövbiffen på grillen eller stekpannan är det en sak som är säker: det här köttet kan göra under för en lång rad olika rätter. Med så många serveringsalternativ är det fritt fram att experimentera för att få ett resultat som du är nöjd med. Bäst av allt är att stekningen inte heller tar mer än någon minut. Förhoppningsvis har du i den här artikeln funnit inspiration som kan komma väl tillhands vid nästa matlagningstillfälle.