Hur lagar man pasta
Många tycker att det kan vara svårt att koka en perfekt Al dente-pasta. Är du en av de som alltid velat lära dig koka pasta men inte riktigt vetat var du ska börja? Hur lagar man pasta som ett proffs? I den här artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver veta för hur du ska göra. Genom hela artikeln kommer du med enkla steg bli vägledd till en perfekt pasta, utan krångel eller krav på förkunskaper.
Koka upp rikligt med vatten
Först tar du fram en stor kastrull och fyller den till hälften med kallt vatten. För att få den perfekta pastan är det viktigt att använda mycket vatten för att den inte ska klibba ihop. Som riktlinje kan du använda 1 liter vatten till 100 gram okokt pasta. Ställ sedan kastrullen på spisen och låt vattnet koka upp på hög värme. Använd ett lock för att koka upp snabbare och spara energi.
Mät upp rätt mängd pasta
Att mäta upp rätt mängd pasta är inte alltid det lättaste. Hur mycket man äter som person är nämligen väldigt individuellt. En vanlig rekommendation är dock 100 gram okokt pasta per portion eller 400 gram för fyra personer. För att vara säker kan du använda en köksvåg så att mängden blir rätt. Mät sedan upp pastan och ställ den åt sidan. Den ska nämligen inte läggas i vattnet förrän i nästa steg.
Salta och häll i pastan
Gå tillbaka till kastrullen och häll i salt när vattnet kokat upp. Tänk på att om vattnet inte kokar när saltet tillsätts kan det fördröja uppkokningen. Ha i rikligt med salt i vattnet, det ska smaka lika salt som Medelhavet. En riktlinje du kan följa är att tillsätta ungefär 1/2 matsked till varje 100 gram okokt pasta. Låt sedan vattnet koka tills saltet helt har löst upp sig. Nu kan du hälla i pastan i vattnet.
Koka enligt pastapaketets anvisningar
När pastan är i vattnet bör du röra om så pastan separerar sig. Kontrollera koktiden på pastaförpackningen. Sätt en timer på det antal minuter som står på förpackningen minus en minut, står det till exempel 11 minuter på förpackningen kan du sätta timern på 10. Låt pastan koka utan lock och rör om lite då och då. När timern ringer, ta upp en bit pasta och provsmaka om den har kokat tillräckligt länge.
Satsa på ”Al dente”
För att få den perfekta pastan är konsistensen viktig. Al dente betyder ”till tänderna” på italienska. En Al dente-pasta ska därför ha ett tuggmotstånd på insidan, samtidigt som pastan ska ha en mjuk utsida. Om din smakbit har denna konsistens är den klar. Kom även ihåg att pasta kan efterkoka trots att den inte ligger i vatten, vänta därför inte med att äta den för länge. Spara lite pastavatten och häll av resten i ett durkslag.
Olivolja ger extra med smak
När du har hällt av pastavattnet lägger du tillbaka pastan i kastrullen. Därefter kan du tillsätta pastavatten och ringla över lite olivolja. Både olivoljan och pastavattnet gör pastan mindre torr samtidigt som olivoljan ger den en godare smak. Pastavattnet innehåller även stärkelse som utsöndrats av pastan, vilket ger rätten en krämigare konsistens. Blanda gärna pastan med tillhörande sås. Låt det dra ihop sig och servera sedan på ett stort fat. Buon appetito!
Nu har du i enkla steg lärt dig hur du kokar den perfekta pastan. Om du vill göra pastan till din signaturrätt kan du förfina den genom att göra den om och om igen. Med tiden vågar du kanske experimentera och sätta din egen prägel på rätten. Förresten, om du tyckte det var svårt att komma ihåg måtten, memorera ”10-100-1 000” som står för: 10 gram salt (1/2 msk) till 100 gram pasta i 1 000 ml (1 liter) vatten.