Hur lagar man quinoa
Quinoa är sannerligen det ultimata tillbehöret som gör mirakel vid både luncher och middagar. Det är fullproppat med både protein samt fibrer – samtidigt som det inte innehåller någon gluten. Trots att quinoa kan vara fantastiskt gott finns det dock en risk att resultatet blir smaklöst om du inte tillagar quinoan på rätt sätt. Just därför ska vi i den här guiden besvara frågan: ”Hur lagar man quinoa?”. Följ stegen till punkt och pricka för ljuvlig quinoa vid alla tillfällen!
Skölj gärna quinoa innan tillagning
Det är alltid rekommenderat att skölja av dina ingredienser innan du börjar tillaga maten. Särskilt quinoa är viktigt att göra rent då utsidan är täckt av saponiner. Smaken hos detta ämne kan beskrivas som ”tvålig” och en aning besk. Det kommer du med största sannolikhet märka av om du omedelbart börjar koka din quinoa, så glöm inte det här steget. Använd en hushållssil och skölj quinoan i någon minut under kallt vatten.
Mät upp 2 delar vatten, 2 delar quinoa
Med din quinoa ren och fin mäter du upp mängden som du ska använda i din maträtt. Häll därefter quinoan i en kastrull och tillsätt en lika stor mängd vatten. Värt att veta är att du inte behöver nöja dig med enbart vatten. För att få till extra smak tillsätter du örter, vitlök, lagerblad eller annat gott för att ge smaken en boost. Allt beror på dina preferenser, och visst är det möjligt att också skippa de extra tillbehören.
Salta och koka upp
Tillsätt en nypa salt och låt därefter vattnet koka upp. Lägg på minnet att en deciliter quinoa kommer att förse dig med omkring det tredubbla när det väl har tillagats. Därför bör du ha lite framförhållning och inte hälla i en för stor mängd. Ett ytterligare tips är även att koka quinoan i grönsaksbuljong om du vill ge den lite extra smak. Anpassa dock ingredienserna efter den rätten som du tillagar.
Låt sjuda på låg värme
Så fort vattnet har börjat koka skruvar du ner temperaturen och låter din quinoa sjuda på låg värme. Du väntar sedan i 15 minuter så att värmen hinner fördela sig jämnt. Under tiden kan du ta itu med att skära upp avokado, tomater eller några av de andra ingredienserna som du också planerar att använda i rätten. När du har låtit quinoan sjuda på låg värme i en kvart är det dags att gå vidare till nästa steg.
Låt vila under lock
Du flyttar nu kastrullen bort från spisen. Ta fram ett grytunderlägg så att bänkskivan inte kommer till skada och ställ kastrullen på underlägget. Du lägger sedan locket på kastrullen och låter din quinoa vila i ytterligare fem minuter. Då hinner tillbehöret svalna en aning samtidigt som värmen blir fördelad på ett jämnt vis. Du kan dessutom passa på att röra om i kastrullen så att din quinoa inte klibbar ihop sig.
Både kall och varm
När fem minuter har gått är din quinoa redo att serveras. Ha den som ett utsökt tillbehör tillsammans med dina andra favoritingredienser. Visste du också att quinoa går att äta både varm och kall? Vanligtvis drar vi i Sverige nytta av quinoan i kalla sallader eller i quinoagröt, men tillbehöret fungerar även mycket väl i varmare rätter. Det är därför upp till dig att testa dig fram hur du föredrar att äta din quinoa.
Med hjälp av guiden ovan blir du snart en riktig hejare på att laga quinoa. Faktum är att processen påminner om metoderna som du använder för att koka ris. Om du redan är bekant med hur du tillagar ris blir det därför lätt som en plätt att också tillaga quinoa. Ta fram kastrull, vatten, salt samt quinoa och börja laga dina favoriträtter idag. När du har fått kläm på det märker du snart hur snabbt det går!