Hur lagar man ris

Ris är en basingrediens i en hel uppsjö av maträtter. Med detta i åtanke är det därför viktigt att vara bekant med hur du kokar upp ris på bästa sätt. Hur lagar man ris egentligen och var ska man börja? Den här frågan och fler kommer vi att besvara i artikeln nedan. Rivstarta din matlagningsresa med hjälp av de rätta metoderna och se till så att dina kommande måltider blir utsökta!

Skölj av riset innan du häller i det i kastrullen

Du börjar processen med att skölja av riset. Det här steget säkerställer att både stärkelse och smuts sköljs bort. Om du vill vara på den säkra sidan är det en god idé att inte enbart skölja av riset en gång, utan helst minst två till tre gånger. För enkelhetens skull använder du en hushållssil som du häller riset i. Du håller den sedan under kranvattnet och sköljer som sagt av riset ordentligt.

Rör om ris och lite olivolja samt salt

Nu häller du riset i kastrullen efter dess att du har uppmätt mängden ris som du behöver. För att det ska få en så härlig smak som möjligt kan du dessutom tillsätta en nypa salt och en skvätt olivolja. Hur mycket salt du använder i riset beror på din personliga preferens, men glöm inte att du alltid kan hälla i mer efter dess att riset har kokats. Undvik därför att redan nu överösa med salt.

Ha i dubbelt med vatten och låt koka upp

Tillsammans med riset häller du även i vatten, men hur mycket? Jo, om du kokar upp 1 liter ris bör du hälla i ungefär 1,5 liter vatten. Använd detta som tumregel. Värt att komma ihåg är dock att vissa föredrar dubbelt så mycket vatten som ris, och det finns därför inga exakta mått att förhålla dig till. Med ris och vatten redo sätter du igång spisplattan och väntar på att vattnet ska koka upp.

Sänk värmen och låt sjuda 20 minuter

Medan vattnet kokar upp ska locket vara avtaget, men ha det i närheten då du i nästa steg kommer att behöva det. Har det börjat bubbla i kastrullen? I så fall sänker du värmen och låter riset sjuda i cirka 20 minuter. Om allt vatten ännu inte har tagits upp av riset låter du det koka ett tag till innan du sänker värmen. Efter 20 minuters sjudning kan du fortsätta till nästa steg.

Stäng av värmen – låt riset vila under lock

Nu ska riset få ligga och gotta sig ett tag. Stäng av värmen och flytta kastrullen så att den inte längre står på den varma spisplattan. Kom ihåg att använda ett grytunderlägg så att kastrullen inte står direkt på bänkskivan. Därefter sätter du locket på kastrullen och låter riset vila i cirka 10-15 minuter beroende på mängden ris som du har lagat. Nu är det bara ett steg som återstår!

Rör lite i riset innan servering

För att värmen ska fördelas jämnt bör du röra om lite i riset innan servering. Det här ser dessutom till så att riset inte klibbar ihop. Du vill givetvis att det ska bli enkelt för middagsgästerna när de skopar upp sin portion. Därtill smakar du av riset för att kontrollera huruvida du behöver tillsätta ytterligare en nypa salt eller inte. Nu är allting klappat, klart och redo för servering!

Ris är ett mycket uppskattat tillbehör vid nästintill varje måltid då det inte bara smakar gott, utan även är ganska enkelt att tillaga. Genom att dra nytta av vår guide ovan dröjer det inte länge förrän du blir en mästare på att koka upp ris. Imponera på familj, vänner och alla dina andra gäster genom att få till smaskiga rätter som innehåller ris. De kommer utan tvekan att uppskatta dina ansträngningar.