hur länge är man förkyld

hur länge är man förkyld

Kort och gott kan sägas att det beror på vilken förkylning som du blivit drabbad av och om det är virusbaserat. En vanlig förkylning tar vanligen några dagar, eller upp till en vecka att bli frisk ifrån.

Om du däremot råkat ut för starkare virus eller influensa så tar det längre tid. Under vinterhalvåret blir ofta fler sjuka. Det till följd av att vi smittar varandra lättare eftersom vi också vistas mer inomhus då.

Det är inte ovanligt att bli sjuk en till två gånger om året, men givetvis påverkar immunförsvarets kondition hur väl din kropp hanterar virusangrepp. Vanliga symptom vid förkylning är snuva, hosta och feber. Givetvis är det även beroende av hur du hjälper kroppen att åter stärka sitt immunförsvar som för tillfället är försvagat. Så hur länge är man förkyld? Det kan ta några dagar eller några veckor, är det korta svaret.

Olika virusgrupper

Vanligaste gruppen virus heter rhinoviru, men även coronavirus, adenovirus och parainfluensavirus förekommer en del. Medan influensa ofta tidigt ger en hög feber, så dröjer den vid en vanlig förkylning.

Förkylningens fyra faser

Det går att dela in en förkylning i fyra faser. Eftersom en förkylning är individuell, så kan det dock variera något.

Första fasen – begynnande värk

Initialt känner du av att du blivit förkyld då du känner dig hängig, och kan ha ont på olika ställen i kroppen. Du kan ha ont i halsen, bli hes och känna av hosta. Vidare, så kan du också vara snuvig.

Andra fasen – ont i halsen

I den här fasen sprider sig infektionen, och din hals kan bli svullen. Glass och yoghurt är känt för att kunna hjälpa till att lindra, men även halstabletter och läkemedel.

Tredje fasen – snuva och nästäppa

I tredje fasen får du nästäppa. Ditt snor kan bli gult, men ibland även grönt. Ett vanligt problem är torra slemhinnor, och det kan du hitta nässpray för.

Fjärde fasen – hostande

Hosta är utmärkande för den fjärde fasen. Det är kroppens sätt att göra sig av med slem och därmed skydda lungorna. Det kan förekomma både slem- och torrhosta. Det är mer produktivt med slemhostan.

För att korta ner förkylningstiden

Det finns flera olika sätt som du kan hjälpa förkylningen att gå bort. Hur länge är man förkyld, beror nämligen även på vad du själv gör för att lindra och ta hand om din förkylning.

Läkemedel, naturläkemedel och tips

Det finns många receptfria läkemedel som kan hjälpa bland annat ibuprofen och paracetamol som verkar febernedsättande. För snuva så kan du vilja använda nässpray och sova högt med din kudde. Vid hosta kan det vara bra med hostdämpande medicin som också lengör i halsen.

Vitaminer och antiinflammatorisk kost

Du kan göra mycket på egen hand för att läka, få i dig citron för C-vitamin och vitlök som är antiinflammatoriskt. Det har använts sedan århundraden. Förslagsvis kan du ta ett glas vatten med citron på morgonen för att återställa vätskebalansen.

Det är viktigt att inte torka ut i onödan. Även gurkmeja och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper och kan därför med fördel användas. Gurkmeja kan adderas till ris, och färsk riven ingefära eller torkad ingefära kan användas till att göra ett te.