hur länge varar en förkylning
Hur länge varar en förkylning?
En förkylning är bland det mest vanliga infektionerna. Ja, för det är nämligen infektion som nästan alltid kommer till av ett virus och sätter sig i halsen, näsan och svalget. Den bidrar till att du exempelvis blir täppt i näsan, får rinnsnuva, halsont eller hosta. Men, bra att veta är att förkylningssymptom varierar från person till person. Ont i halsen är kanske det som hämmar dig allra mest – medan en annan främst lider av rinnsnuva. Dock, sammantaget är båda symptomen ett tecken på förkylning.
Smittar nästan omedelbart
När du råkar ut för symptom som rinnsnuva, hosta eller halsont är det lätt att dra paralleller till lite tyngre sjukdomar som halsfluss eller inflammation i bihålorna. Men oftast är det bara en förkylning och bakterien sätter sig direkt i halsen, näsan och svalget och smittar nästan omedelbart. Har du nyligen träffat en annan person som är förkyld, och råkat blivit smittad, tar det bara ett dygn innan de första symptomen visar sig. Därför är det viktigt att du stannar hemma så fort du märker av förkylningssymptom så du inte riskerar att smitta andra. Det är framför allt viktigt nu i tider när vi lever i en pandemi, då förkylningssymptom och indikationer på coronaviruset är snarlika.
Andra symptom som också är ett tecken på förkylning
Vi har redan tagit upp de allra vanligaste symptomen på en förkylning. Det finns däremot flera, lite mer ovanliga symptom som kan störa dig. En förkylning kan nämligen också sätta sig i ögonen och öronen och gör att de förstnämnda blir lite rinniga och ibland variga medan du kan få nedsatt hörsel och lock för dina öron. Det är heller inte då ovanligt att du hör ett brus i öronen och en ton som kallas för tinnitus.
En förkylning kan sitta i länge
Så hur länge varar en förkylning? Det är faktiskt en svår fråga att svara på och det varierar ordentligt. För vissa kan en förkylning sitta i länge samtidigt som den försvinner efter ett par dagar för andra. Men enligt Folkhälsomyndigheten är det vanligast att en förkylning sitter i mellan sju till tio dagar. Om du råkat ut för hosta under förkylning kan den däremot hänga kvar ännu längre. Det beror på att slemhinnorna blir lite extra känsliga och det kan ta upp till en månad innan hostan är helt borta.
Så kan du lindra dina symptom
Det finns däremot flera saker du kan göra för att lindra symptomen innan du blir helt frisk. Först och främst finns det läkemedel du kan handla för att till exempel mildra nästäppan och hostan. Nässpray löser tillfälligt upp snuvan och går att köpa på ditt närmsta apotek eller livsmedelsbutik men också att beställa hem. Har du rethosta under natten kan hostmedicin vara din allra bästa vän och hjälpa dig att sova ordentligt. Det är väldigt viktigt att sova när du är förkyld – det är då kroppen återhämtar sig för att bli frisk.
Det finns också många huskurer du kan göra hemma för att lindra symptomen. Bland annat är het dryck att rekommendera för halsont. Också bra att få i dig mycket vatten mot hostan. Det löser upp slem och leder till att du hostar mindre.