hur långt är det till månen
Hur långt är det till månen?
Funderar du nånsin på vad månen är för något? Eller hur lång tid det skulle ta att åka upp till den? Den här artikeln är för dig som har funderingar om månen och dess karaktär. Månen är alltid där som en självklarhet och plötsligt kanske du har funderingar på vad den gör där uppe i rymden. Det och mer ska vi försöka reda ut.
Vad är månen för något, egentligen?
Vår måne är en satellit som är den femte största månen i solsystemet. Månen påverkar tidvattnet på jorden, det märker man när det blir flod eller ebb. Det här beror på att månen inte har en jämn dragningskraft över hela planeten. Jorden och månen har dessutom en så kallad bunden rotation, vilket är när både månen och planeten roterar runt sig själv i samma hastighet. På grund av det ser vi alltid framsidan av månen.
Hur lång tid tar det att åka till månen?
Skulle du vilja åka till månen, då tar det 51 timmar och 49 minuter. Med andra ord skulle det ta en långhelg att ta sig dit. Men, hur långt är det till månen? Det beror på var i omloppsbanan vi befinner oss. Avståndet kan varierar mellan 356 500 kilometer och 406 700 kilometer.
Månen i siffror
Månens omloppstid är 27 dagar, radien är 1737, 4 kilometer, och ytan består av ett dött landskap med lavaslätter. Man tror dessutom att månen skapades för cirka 4, 5 miljarder år sedan. Månens hastighet är beräknad till 3 700 kilometer i timmen, vilket är den hastighet den måste hålla för att hinna sin resa runt omloppsbanan.
Månfaser
Månen kan se olika ut beroende på när i månaden det är, det kan upplevas som att den har fyra olika faser; En nymåne, första kvarteret, fullmåne, samt sista kvarteret.
- Nymåne: I början av resan runt jorden befinner sig månen mellan solen och jorden, och syns då inte.
- Första kvarteret: Efter sju dagar har månen färdats 90 grader och man kan då se en halvmåne.
- Fullmåne: När det har gått två veckor har månen förflyttat sig till 180 grader. Det är då vi har en fullmåne.
- Sista kvarteret: Vid vecka tre står månen på 270 grader och börjar bli en halvmåne igen. Sedan färdas månen vidare för att genomföra samma faser igen.
Varför blir det månförmörkelse?
Månen lyser inte, utan den reflekterar ljus från solen. När jorden, solen och månen då ligger i linje med varandra blockerar jorden solljuset. Månen ser då ut att ha en röd färg och kallas då för blodmåne. Andra företeelser med månen är supermåne, samt superblodmåne. När månen är som närmast jorden i omloppsbanan kallas det för perigeum, är månen full samtidigt då kan vi se en supermåne eftersom den upplevs större än vanligt. Om det här sammanfaller samtidigt som en månförmörkelse, då får vi uppleva en stor superblodmåne.
Kan vi se månens baksida?
Eftersom att vi har en bunden rotation med månen ser vi endast en sida av satelliten. Du kan se ungefär 59 procent av månens yta från jorden, men rymdfarkoster har fotograferat baksidan. År 1959 lyckades Sovjet skicka upp Luna 3, som var en obemannad rymdfarkost utrustad med bland annat en kamera. Farkosten fotograferade då månens baksida för första gången.
Är du sugen på att åka till månen?