hur man kokar ägg

Hur man kokar ägg

Hur du kokar ägg på spisen känner du säkert till, men vet du hur du gör det mest energieffektivt? Du behöver en liten kastrull där äggen får plats på botten och fyll kastrullen med kallt vatten så att äggen är täckta och lägg på locket. Så snart vattnet kokar, slår du av värmen på plattan och ställer in tiden på till exempel sju minuter om du vill ha hårdkokt ägg. Vill du ha löskokt ägg, minskar du tiden. När tiden gått spolar du äggen i kallt vatten.

Koka ägg i ugnen

Om du inte har tillgång till spisplattor men väl en ugn kan du koka dina ägg i ugnen. Du kanske redan har en rätt i ugnen och vill passa på att koka några ägg? Gör så här:

Värm upp ugnen till 125°. Ta helst några jämnstora ägg och lägg i en ugnssäker form. Fyll på med varmt kranvatten så att äggen täcks. Placera formen mitt i ugnen cirka 1 1/2 timme. När du tagit ut äggen, kyl av med kallt vatten i någon minut.

Ägg i mikron

Hur man kokar ägg utan tillgång till spis. Har du en mikrovågsugn så går det utmärkt att koka äggen i den!

Det finns speciella behållare att köpa, där du placerar ägget i när du kokar ägget i mikron. Exploderar inte ägget i mikron? Du behöver ”picka” ägget, det vill säga göra ett litet luftningshål. I mikrobehållaren för ägg, följer oftast en liten ”pickare” med i förpackningen. Annars kan du använda dig av en lite grövre synål. Du ska sticka nålen så pass långt in i ägget att även gulan punkteras.

Placera ägget i behållaren med ”pickningshålet” uppåt. Fyll på med vatten till markeringen i behållaren. Det tar oftast ca tre till fem minuter att mikra ägget, men tiden kan variera med olika mikrovågsugnar.

Var försiktig när du tar ut ägget ur behållaren, det kan bli mycket varmt. Spola i kallt vatten någon minut.

Koka ägg i äggkokare

Äter du ofta ägg kan det vara en bra investering att köpa en äggkokare. Det finns ett stort utbud på marknaden till varierande priser.

Gemensamt för alla äggkokare är att du måste ”picka” ägget innan du placerar det i äggkokaren. Det är smidigt att koka flera ägg samtidigt, de flesta modeller rymmer upp till sju ägg. Ställ in kokaren på önskad tid och en signal meddelar när äggen är klara. Den enda nackdelen kan vara att äggen ibland kan ha en tendens att spricka i skalen, men serveras äggen skalade har det ingen betydelse.

Många olika sätt att koka ägg

Tillgång på utrustning kan styra hur vi tillagar våra ägg, men det finns i stort alltid en metod att koka ägg på, var du än befinner dig. Ett kokt ägg håller dessutom minst en vecka i kylen. Skalen bör dock vara hela för att inte bakterier ska växa till i det kokta ägget. Bäst är om du har en lufttät förpackning för att förhindra att äggen tar smak av andra matvaror i kylen.