hur man kokar kaffe
Hur man kokar kaffe
Vad behöver jag göra för att koka kaffe? Den frågan kommer vi svara på i detalj i den här artikeln. Du kommer få ett antal praktiska tips inte bara kring hur man kokar kaffe, utan också kring hur du kokar en riktigt god brygd. Det finns flera olika metoder du kan använda dig av. Här kommer vi fokusera på hur man kokar kaffe med elbryggare. Men flera av tipsen har relevans även för dig som till exempel filterbrygger enligt pour over-metodiken eller använder en pressobryggare.
Förbered kaffebryggaren
Det finns flera saker som påverkar hur ditt kaffe kommer smaka. Din kaffebryggare är en av dem. Den generella rekommendationen är att brygga kaffe på 92-96 grader. Det ska inte koka, men får heller inte vara för kallt. De flesta moderna kaffebryggare ligger i det spannet. Men ett vanligt problem med äldre eller billiga kaffebryggare är att de inte håller temperaturen. Om du vill ha ett perfekt kaffe kan det i så fall vara värt att byta ut den.
Underhåll kaffebryggaren
En kaffebryggare måste också rengöras med jämna mellanrum för att fortsätta brygga gott kaffe. En rekommendation är att göra det ungefär varannan till var tredje månad. Du kan antingen köpa ett särskilt avkalkningsmedel anpassat till din kaffebryggare. Det går dock lika bra att koka igenom den med en blandning av vatten och ättika.
Förbered filtret
När du ska koka kaffe behöver du ett filter. Om du inte använder ett sådant kommer du få fullt av sump i kaffet. Det vanligaste är att köpa engångsfilter, men det finns också flergångsfilter som du diskar ur efter varje användning. Om du använder engångsfilter tillverkade av papper är ett tips att spola igenom det med varmt vatten innan användning. På så sätt kommer du få bort alla rester av papperssmak och brygga ett godare kaffe.
Sätt filtret rätt
På din kaffebryggare finns det en hållare för kaffefiltret. Den är designad på olika sätt på olika bryggare. Det kan antingen vara en lös hållare som du lyfter av. Eller en lucka som du fäller ut och stoppar ner filtret i. Se till att ditt filter inte veckar eller viker sig. Om det gör det finns risk att du får kaffepulver i din färdiga dryck.
Dosera kaffet
När filtret är på plats är det dags att hälla i vatten och dosera kaffet. De flesta kaffebryggare har streck på vattenbehållaren som indikerar hur många koppar kaffe som kommer bryggas. Pulverdoseringen är en viktig del av hur man kokar kaffe då det är den faktor som avgör hur starkt kaffe du kommer få.
Du doserar enklast genom att använda ett kaffemått. Det kommer med de flesta bryggare. Om du inte har tillgång till ett sådant kan du istället använda rågade matskedar. En mått eller en matsked per kopp kaffe. Förr i tiden brukade det rekommenderas att lägga till ett extra mått ”för bryggaren”. Om du har en någorlunda ny bryggare är detta inte nödvändigt. Vill du ha ett starkare eller mer smakrikt kaffe är det bättre att välja en kraftigare sort. Du kan till exempel köpa ett mörkrostat kaffe istället för ett mellan- eller ljusrostat.