hur man kokar makaroner

Hur man kokar makaroner

Många studenter och småbarnsföräldrar har räddat middagen med hjälp av makaroner. Hur man kokar makaroner beror dels på vilken typ av makaroner du ska koka. I den här texten går vi igenom hur du ska gå tillväga när du ska koka olika typerna av makaroner.

Snabbmakaroner

  1. Häll upp vatten i en kastrull. Mängden vatten du bör använda beror på hur mycket makaroner du ska koka. Men ett standardmått brukar vara att fylla halva kastrullen med vatten.
  2. Tillsätt salt. Att tillsätta lite salt i ditt kokvatten kommer förhöja smaken av dina makaroner. Mängden salt du bör tillsätta beror självklart på din egna preferenser men det rekommenderas att i alla fall tillsätta 2-8 kryddmått beroende på hur mycket makaroner du ska koka.
  3. Ställ kastrullen på spisen. Sätt sedan på spisen och vänta tills vattnet börjar koka.
  4. När vattnet kokar ska du hälla i makaronerna i det kokande vattnet. Sänk sedan värmen något på spisen tills att vattnet sjudar. Detta för att makaronerna inte ska koka sönder.
  5. Läs från förpackningen om vilken koktid makaronerna har. Olika varumärken har olika koktid. Det är därför viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen. Om du är osäker brukar en vanlig koktid för snabbmakaroner vara cirka tre minuter.
  6. Efter att makaronerna har kokar färdigt kan du hälla av pastavattnet i vasken med hjälp av ett durkslag.
  7. När vattnet är avlägsnat kan du hälla tillbaka makaronerna i kastrullen.

Klart att äta!

Idealmakaroner

Processen för att koka idealmakaroner och snabbmakaroner är i princip likadan. Med detta sagt finns det några saker som du bör tänka på när du kokar idealmakaroner.

  • Koktiden är beror på vilken typ av makaroner du ska koka. Snabbmakaroner är som namnet indikerar ett alternativt när du befinner i tidsbrist och har därför en koktid på ungefär tre minuter. Idealmakaroner å andra sidan, har en annan struktur och behöver därför en längre koktid. Koktiden för idealmakaroner brukar vara således vara längre, ungefär åtta minuter.
  • En annan skillnad mellan du båda typerna av makaronerna vid tillagning är hur du bör röra om under kokning. Vid tillagning av snabbmakaroner ska du inte röra om i kastrullen under koktiden. Omrörning under kokning kan makaronerna gå sönder. Det beror på att makaronerna är så pass tunna i sin struktur vilket kör de känsliga under tillagning. Idealmakaroner kan däremot röras om under kokning på grund av sin mera robusta struktur. Trots detta rekommenderar vi inte att du överdrivet rör om i kastrullen vid tillagning av idealmakaroner.

Snabbmakaroner i mikron

Det finns tillfällen då man inte har tillgång till spis, men det finns en mikrovågsugn. Då kan du tillaga snabbmakaroner så här:

  1. Häll makaronerna i en skål med saltat vatten och stoppa in skålen i mikron.
  2. Slå på mikron på maxeffekt i cirka två till tre minuter.
  3. När mikron piper tar du ut skålen och rör om.
  4. Lägg sedan tillbaka skålen med makaronerna i mikron.
  5. Sätt på mikron på halveffekt i cirka 6 minuter.
  6. När mikron piper tar du ut skålen med makaroner igen. Var försiktig då skålen kan vara varm.
  7. Om det behövs kan du hälla av pastavattnet i vasken med hjälp av ett durkslag.
  8. Häll sedan tillbaka makaronerna i skålen.

Klart att äta!