hur man kokar potatis

Koka perfekta potatisar

Ute i butikerna hittar du ett stort utbud av olika sorters potatis. Potatisar kategoriseras som antingen fasta eller mjuka. På påsarna kan du läsa att exempelvis mjuka potatisar passar bäst om du ska göra potatismos. Är det istället dags för klyftpotatis är fasta potatisar att föredra. Ovanpå detta har du massor av olika sorter att välja på i affären. Dessa olika potatissorter varierar mycket i smak. Har du inte provat de lite mer udda sorterna så har du massor av härliga smakupplevelser framför dig. Särskilt efter att du lärt dig hur man kokar potatis.

Potatis funkar både med och utan skal

Du väljer själv om du vill koka potatisen med eller utan skal. Men om du vill ta tillvara på alla vitaminer så behåller du skalet på. Börja med att skrubba av potatisen ordentligt om du tänker koka dem med skal. Ett tips är att välja ekologisk om du ska äta med skalet på.

Vattnet ska kokas upp först

Innan du börjar skala din potatis så sätt på vattnet. Potatisen ska läggas ner i kokande vatten. Anledningen till det är att näringen försvinner när potatisen är i varmt vatten så det är bättre ju kortare den tiden är. Dessutom kan potatisen bli seg och vattnig om den ligger i temperaturer under 60 grader för lång tid. Det räcker att du täcker potatisen med vattnet i kastrullen.

Koka upp vattnet först

Det är viktigt att vattnet kokar när du lägger ner potatisen. Om potatisen får koka upp sakta kommer den att tappa näring. Dessutom så kan den vattnig och seg. Vattnet ska precis täcka potatisen. Lägg i saltet innan du börjar med potatisen. Det är lagom med ungefär 1-2 teskedar per liter vatten.

Lägg på locket

När potatisen kokar fint så lägger du på ett lock. Locket är där för att vattnet inte ska koka bort. Kokar vattnet över så lägg locket på sniskan och sänk temperaturen något om det behövs.

Olika storlek ger olika koktider

Om du handlar potatis i lösvikt så välj dem i ungefär samma storlek. Skiljer sig dina potatisar mycket i storlek dela då de största så att alla blir ungefär lika stora. Det är viktigt för att få alla klara i kastrullen vid samma tid. Annars kommer de mindre potatisarna att bli överkokta eller de större inte helt genomkokta.

När är potatisen klar

Det svåraste med hur man kokar potatis är egentligen att avgöra när den är klar. Räkna med att små potatisar till exempel färskpotatis kan vara klar redan efter tio minuter. Större potatisar kan koka upp till en halvtimme innan de är klara. Det viktigaste är att du själv kollar av med jämna mellanrum om potatisen är klar. Stick ner en potatissticka. Känner du att det finns en hård kärna inne i potatisen behöver den koka lite till. Tänk på att kolla några olika potatisar i kastrullen så att du blir helt säker. Om du är nybörjare och fortfarande är osäker så ta helt enkelt upp en potatis. Skär den i mitten, känn på konsistensen och smaka.