hur man lär sig svenska
Hur man lär sig svenska
Ska du flytta till Sverige och lära dig svenska? Exempel på anledningar kan vara arbete, kärlek eller utbildning. Majoriteten av svenskar är dock duktiga på att prata engelska, ibland även ytterligare språk. Det hänger ihop med att inte så många med andra nationaliteter pratar svenska. Som utlänning kan det ändå finnas en trygghet i att kunna göra dig förstådd även om du inte lär dig felfri svenska.
Ett litet språk
Det finns strax över tio miljoner svenskar och majoriteten har svenska som modersmål. Till det kan man räkna cirka 300 000 svensktalande finnar i Sverige och Finland. Svenska är med andra ord ett litet språk om man exempelvis jämför med invånarantalet i många av de stora städerna som Paris, London och Peking.
Varför lära dig svenska?
För att börja lära dig svenska, fundera först över din ambitionsnivå. Har du flyttat till Sverige för att stanna och vill anpassa dig bättre till samhället, ta till dig information eller studera? Då är det en bra idé att söka en SFI-kurs, Svenska för invandrare. Ta i så fall kontakt med kommunen där du bor.
Ska du istället besöka Sverige men känner ändå att du vill kunna ta del av information och nyheter eller hänga med i samtalet kring fikabordet? Kontakta ett utbildningsföretag och fråga vilka nybörjarkurser de erbjuder. Där kan du få svar på hur man lär sig svenska.
Om du däremot känner att du endast vill lära dig enkla fraser för att bryta isen och visa god vilja kan du ladda ner appar som Duolingo eller Babbel för att öva i din egen takt. På Länsstyrelsernas webbsida https://www.informationsverige.se/en/ finns filmer samt online-kurser att tillgå.
Därefter behöver du öva och öva. Det ger trygghet och med tiden vågar du ge dig ut i längre och djupare diskussioner. Du kan mer avslappnat delta i samtalet och slippa oroa dig för att bli tilltalad. Hur du vill öva beror på hur du tar till dig kunskap. Det är nämligen högst personligt men här är några idéer om övning för färdighet.
Läsa på svenska
Att läsa på svenska kan lära dig viktiga ord och grammatik. Exempelvis kan du läsa din favoritbok men översatt till svenska. Du kan även titta på TV-program eller filmer med svenska undertexter. På det sättet kan du följa handlingen och samtidigt koncentrera dig på orden. Alla bibliotek har också tidskrifter att antingen läsa på plats eller låna hem och du kan alltid hitta någonting som intresserar dig.
Lyssna på svenska
För att öva hörförståelse kan du hitta en radiostation eller podcast på svenska. Till en början kan det vara svårt att hänga med men det blir lättare med tiden och du lär dig också att förstå talspråk. En vanlig bok kan också bytas mot en ljudbok. En annan metod är att tjuvlyssna på bussen eller tunnelbanan. Försök förstå samtalet utan att bli för närgången.
Prata svenska
Talet är det som kanske är svårast att behärska och här gäller det att våga. Det är bland annat bra att försöka prata med så många som möjligt. Delvis i vardagen men också genom att imitera den svenska du hör i media. Även här kan kurser och språkappar komma till nytta. Kom också ihåg att om du blir rättad så är det inte kritik, utan hjälp att bli bättre.