hur man skär en ananas
Hur man skär en ananas
Önskar du att du kunde skära ananas lika snyggt som i ringarna du får i konservburken? Faktum är att det finns en del knep att ta till för att skära en ananas på allra bästa sätt. Du kan skära på olika sätt beroende på om du vill ha ringar eller om du bara ska hacka den, vi tar upp båda två. Efter att ha läst vår artikel kommer du vara ett proffs på att skära ananas.
Hur man skär en ananas snabbt och effektivt
Om du är sugen på att äta ananas som den är eller om du ska baka en kaka eller paj med den vill du oftast att det ska gå snabbt att skära upp den. Utseendet kommer i andra hand och det är helt okej när den bara ska ätas. För att på ett effektivt sätt skära upp din ananas börjar du med att avlägsna toppen (inklusive frisyren) och botten. Du kan nu ställa ananasen upp för att enklare kunna dela den.
När du har ställt ananasen avlägsnar du skalet. Det är viktigt att kniven du använder är vass för att snabbt kunna skära igenom frukten. Försök att inte få med för mycket fruktkött när du skär bort skalet, det är synd att låta den goda frukten gå till spillo.
Nu när du skalat ananasen kan du skära frukten i tre delar, utan att få med stocken i mitten. Stocken blir då triangelformad och du förlorar knappt något fruktkött. De tre bitarna kan du sedan skära i stavar eller hacka i mindre bitar beroende på vad du föredrar, sedan är det bara att äta och njuta.
Hur man skär en ananas i ringar
Om du vill ha fina ananasringar till fruktfatet eller pizzan behöver du lägga lite mer tid på att skära den. Du börjar precis som i ovanstående beskrivning genom att avlägsna toppen och botten. Sedan skär du runt ananasen med en vass kniv för att avlägsna skalet. Var noggrann med att skära jämnt och lämna ”ögonen” för att inte skära bort för mycket frukt. Dessa kan du ta bort senare.
Det finns speciella verktyg du kan använda för att avlägsna stocken i mitten, men det kan också göras med en kniv. När det är klart skivar du ananasen i lagom tjocka ringar sedan är det klart. Du kan också skiva ananasen innan du avlägsnar mitten, det kan du sedan göra med en kakform eller kniv.
Andra snygga sätt att skära ananas
Ska du ha kalas och bjuda på fruktfat kan du göra en häftig ananasskål. Du skär då av toppen på din ananas men låter botten vara kvar. Den kan behöva jämnas till för att stå stadigt. Sedan gröper du ur innanmätet. Lämna ungefär en cm innanför skalet för en stabil skål. Hacka sedan upp fruktköttet och gärna lite andra frukter också som du sedan fyller skålen med. Du har nu en god fruktsallad som är snygg att titta på. Den kommer garanterat få gästerna att ge dig beröm, både för utseendet och smaken.