Hur man startar en podcast
Har du lyssnat på en podcast och tänkt att du också vill diskutera och uttrycka dina tankar och åsikter för en publik? Då kanske det är dags för dig att skapa din egen podcast.
Det finns en del saker du bör ha i åtanke innan du startar en podcast. Även om avsnittet du lyssnar på bara är en timme långt, ligger det flera timmar av inspelande, klippande, och redigerande bakom. En bra podcast tar också tid att förbereda, och kräver bättre utrustning och programvaror.
Från idé till färdig podcast:
- Innehåll. Först och främst behöver du lista ut vad du vill att din podcast ska handla om. Vill du få folk att skratta, informera om nyheter inom olika teman, intervjua intressanta personer, eller bara snacka skit med olika gäster? Tänk på att ett nytt avsnitt i veckan bör komma ut om du vill hålla din podcast vid liv. Försök hitta din egen stil och form på din podcast, och hitta på ett passande namn.
- Utrustning. När du kommit fram till vad du vill podda om behöver du införskaffa en bra mikrofon eller headset, som stänger ute störande bakgrundsljud. Ju bättre du vill att kvaliteten ska vara, desto bättre (och dyrare) utrustning kommer du att behöva. I början kan det vara en idé att hyra utrustning om du efter endast ett par avsnitt skulle inse att podd inte är din grej. Då är det bra att inte ha lagt ut mycket pengar på utrustning.
- Programvara. Undersök vilket redigeringsprogram som passar dig och din dator bäst. Det finns ett par gratisprogram på nätet, där du kan klippa, redigera ljud och spela in på ett enkelt sätt. Om du är duktig på dessa program och är säker på att podcast är för dig, finns också program som du kan köpa i olika prisklasser. Dessa kan hjälpa till att höja kvaliteten på din podcast.
- Förbered din första podcast. För att undvika långa tystnader eller osammanhängande innehåll, skriv ett manus för din podd. Du behöver inte följa det slaviskt, men det är bra att ha skriftligt stöd för vad du ska prata om och i vilken ordning.
- Spela in. Gör ett par provinspelningar först för att testa din utrustning. Testa också din poddröst – kan du tala i en jämn hastighet och med inlevelse?
- Redigera.
- Döp filen till datum och avsnittsnamnet.
- Fyll i information såsom taggar, artist och så vidare.
- Ladda upp. När du har en färdig podcast, behöver du verktyg för att lägga upp den på nätet. Du kan antingen göra det själv genom ett webbhotell med RSS-feed, eller så kan du ta hjälp. Det finns många hemsidor som hjälper dig med uppladdning mot betalning.