hur många kalorier i ett äpple
Hur många kalorier i ett äpple?
Ett äpple i normalstorlek innehåller ungefär 80 kalorier. Det är alltså en frukt med ett lågt kaloriinnehåll och passar bra som mellanmål och tilltugg för den som vill hålla kaloriantalet nere.
Här gäller det dock att komma ihåg att äpplen visserligen innehåller vitaminer och näringsämnen, men på det stora hela är det ett ganska näringsfattig livsmedel. Det är alltså viktigt att aldrig ersätta måltider med äpplen för att spara in på kalorierna.
Den nyttigaste delen i äpplet är skalet. Det innehåller vitaminer och framförallt fiber. Fruktköttet däremot innehåller inte så mycket näring. När du äter äpplen med skal, kom ihåg att alltid tvätta det väldigt noga. Det är också lämpligt att välja ekologiska äpplen som är obesprutade om du äter dem med skal.
Om du tillagar ett äpple genom att till exempel ugnsbaka det, innehåller äpplet samma mängd kalorier som när det är naturellt. Det som däremot ändras då är kolhydratinnehållet, som ökar när du tillagat äpplet.
Det är inte viktigt för dig som räknar kalorier, men däremot viktig information om du går på en lågkolhydratkost som LCHF.
Ett äpple om dagen
Ordspråket att ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen, är något som myntades för många decennier sedan. Och visst är det här med fibrerna i skalet något som gör att äpplen är bra för maghälsan.
Äpplen i dieter
Som vi inledningsvis nämnde är äpplen utmärkta att äta som en del av en diet där du vill gå ner i vikt. Det går att använda äpple på många olika sätt, bland annat går det utmärkt att riva äpple och sätta på gröten exempelvis. Du får då en härlig sötma på gröten utan att använda socker. Toppar du med kanel får du ytterligare en smak som förhöjer gröten.
Kostråd från experter
Ett vanligt råd från kostexperter och läkare är att äta mellan tre och fem portioner frukt och bär om dagen. Det kan vara bra att äta äpple och annan frukt mellan måltiderna och inte i samband med dem. Om du äter frukt till efterrätt ligger maten underst och matsmältningsapparaten är fullt upptagen med den födan.
Äpplet blir då liggande ovanpå och börjar jäsa, vilket gör matsmältningsprocessen långsammare. Det skapar gaser och oro i magen. Kroppen kan då heller inte tillgodogöra sig äpplets näringsämnen på samma effektiva sätt.
Fruktos i äpplen
Det viktigt att känna till att även om äpplen och annan frukt är nyttigt, innehåller det fruktos som är en sockerart. Därför är det inte bra att äta obegränsade mängder frukt eftersom det då kan bygga upp fettdepåerna i kroppen.
Fruktos måste förbrukas i kroppen för att inte ombildas till fett. Många rekommenderar därför att du med fördel kan äta äpplen och annan frukt på morgonen eller så tidigt på dagen som möjligt.
Då kommer matsmältningen att förbränna fruktosen och du kommer även att hålla dig mätt. En bra lösning både för humöret, vikten och magen med andra ord.
Hur många kalorier i ett äpple är alltså i sig den enklaste frågan att besvara när det gäller diskussionen om äpplens nyttighet.