hur mycket kött per person
Hur mycket kött per person ska ligga på tallriken
Köttkonsumtionen har ökat varje år fram till 2016 då trenden vände och vår köttkonsumtion gick neråt istället. Men historiskt sett så har vår konsumtion av kött ökat med hela 66 % mellan åren 1960 fram till 2016. I Sverige äter vi mest griskött och på andra plats kommer nötkött. Förutom gris och nötkött konsumerar vi också kyckling, lamm och fisk. Totalt sett så äter varje person 84 kilo kött per år i vårt land.
Ökad medvetenhet hos konsumenterna
Men efter flera år av ökad köttproduktion gick konsumtionen ner under 2018. I snitt åt varje person 1,8 kilo mindre mängd kött det året. En av anledningarna är den ökade medvetenheten hos konsumenterna när det kommer till köttproduktionens påverkan på exempelvis växthuseffekten.
En annan anledning är också att alltfler väljer bort kött i sin kost på grund av djuretiska skäl samt hälsoskäl. Men om du nu ska bjuda på kött, hur mycket kött per person är egentligen lagom?
Rekommendation per portion
Ibland är det svårt att veta hur mycket man ska handla när det är dags att bjuda hem vänner på middag. Det finns inga absoluta regler men om du ska laga middag till någon är rekommendationen 150 gram kött per person. Det gäller för alla typer av kött. Du behöver alltså inte beräkna större mängd per person om du serverar fisk, även om fisk inte är lika kompakt som till exempel en biff.
Mindre mängd kött när du serverar buffe
Om du ska bjuda många gäster på mat kan det vara smidigt med en buffe. Serverera du kött på en buffe kan du minska mängden kött per person. Eftersom du serverar många andra tillbehör såsom sallader, bröd och pajer räcker det med 100 gram per person.
Ett annat knep för att minska mängden kött som går åt är att skiva köttet i tunna skivor och lägga dem i ruller eller på ett annat luftigt sätt. Det ser trevligt ut samtidigr som gästerna tenderar att ta mindre mängd kött per person när det serveras på det sättet.
Mindre kött i grytor och soppor
Om du väljer att tillaga köttet i en gryta behöver du inte ha lika mycket kött per person. Ofta innehåller ju grytan andra godsaker till exempel lök och rotfrukter. Detsamma gäller om du ska göra en soppa. Då kan du också dra ner på köttmängden och använda mer grönsaker istället.
Låt grönsakerna spela huvudrollen
Eftersom alltfler blir medvetna om köttproduktionen negativa påverkan på klimatet är det vanligt att köttet tar allt mindre plats på tallriken. Därför är det många kockar som fokuserar på att lyfta fram andra tillbehör på tallriken. Det är inte köttet som ska vara huvudråvaran längre. Istället lägger kockarna tid på grönsakerna. Genom att experimentera med olika grönsaker både i smak och textur så blir grönsakerna huvudingrediensen i rätten.
Så du behöver alltså inte känna dig snål om du drar ner på köttmängden på tallriken, det signalerar snarare att du har koll på de senaste trenderna inom matlagning.