hur ordnar man ett dop

Hur ordnar man ett dop

Det är mycket att tänka på när du precis fått en liten bebis. Att mitt i allt planera ett dop kan därför kännas påfrestande. Men hur ordnar man ett dop egentligen? Ta ett djupt andetag och luta dig tillbaka. I den här artikeln kommer all nödvändig information du behöver veta för att ordna den mest lyckade dopceremonin.

1) Boka kyrka

Vanligaste alternativet är att man döper ett barn i en kyrka. Det är något som är väldigt enkelt och det enda du behöver göra är att ta kontakt med din lokala församling. Där kan du tillsammans med kyrkan komma överens om ett datum som passar både för er och församlingen. En positiv sak med att döpa sitt barn i Sverige är att det är kostnadsfritt. Du behöver alltså inte betala en enda krona för kyrkan, prästen eller musikern. Flera församlingar låter dig även låna deras lokal efteråt där du kan bjuda alla gäster på mat och fika. Där finns det vanligtvis tillgång till både kaffebryggare och kök där du kan förvara mat som behöver stå i kylskåpet.

2) Skicka ut inbjudningar

När du har fått en tid i kyrkan är det dags att bjuda in nära och kära till ceremonin. I kortet meddelar du gästerna all den nödvändiga information som datum, tid och plats. Glöm inte bort att skriva ett datum som gästen senast måste meddela om den kan komma eller inte. Det kommer nämligen underlätta planeringen. Det är också bra att informera om det kommer finnas mat och fika eller inte. Så slipper gästerna dyka upp hungriga om du inte tänker bjuda på mat efteråt, eller mätta om ni planerar att bjuda på något att äta.

3) Dopklänning till bebisen

Det här är kanske något du inte behöver tänka på alls. I Sverige är det vanligt att en dopklänning går i arv så tänk om du redan äger någon utstyrsel som du vill att din bebis ska klä sig i. Annars brukar det också gå bra att låna en dopklänning av kyrkan. Då måste du höra av dig till församlingen en tid innan och tala om att du önskar få låna en. Det går så klart också bra att köpa en alldeles ny och det finns flera butiker och hemsidor som säljer dopklänningar.

4) Mat och dryck

Du får i de flesta fall låna en festlokal av församlingen efter dopceremonin i kyrkan. Som tidigare nämnt finns det oftast tillgång till kaffebryggare och kök, men du behöver köpa mat och dryck själv. Ett populärt alternativ brukar vara catering från kaféer eller restauranger. Det är som sagt mycket att tänka på inför ett dop så det är garanterat det mest bekväma alternativet. Du kan också laga all mat på egen hand – men var i så fall inte rädd att fråga släktingar och vänner om hjälp.

5) Dekorera festlokalen

För att göra dopfikat så lyckat och familjärt det bara går är ett bra tips att dekorera festlokalen. Dekoration kan vara allt från gulliga serpentiner till fina och matchande glas och muggar. Vill du göra det bekvämt för dig är det bästa alternativet att köpa det mesta i papp. Du vill nog helst undvika att ställa dig och diska efter en lång och hektisk dag. Som tur är finns ett stort utbud av snygga tallrikar och muggar i papp så det är inget du behöver oroa dig för. Det kan också vara så att det redan finns massor av glas och tallrikar i församlingslokalen. Glöm inte bort att kolla upp det när du bokar tid i kyrkan.

6) Tackkort med dopfoto

En trevlig gest är att några veckor efter ceremonin skicka ut ett tackkort med tillhörande dopfoto. Det brukar vara enormt uppskattat av gästerna och inte minst för de äldre släktingarna att sätta upp kylskåpet. Därför är det bra att se till att någon tar ett foto under själva namnceremonin. Det brukar också vara uppskattat att skicka med en liten personlig hälsning i kortet. Vid presentöppningen är det därför bra att notera från vem gåvan kom ifrån. Ett enkelt sätt att visa din uppskattning för att den gästen, eller familjen, ville vara med och fira din bebis döpelse.

Så där! Svårare än så är det inte att planera en dopceremoni. Nu är du ett superproffs på frågan många nyblivna föräldrar ställer sig: Hur ordnar man ett dop?