hur skriver man en krönika

Hur skriver man en krönika

En krönika är en personlig text där du som skriver har relativt fria tyglar. Du kan skriva en krönika för att roa och underhålla dina läsare. Krönikor handlar ofta om dagsaktuella ämnen eller företeelser. Det är vanligt att du som skribent har en åsikt som du vill dela med dig av.

En krönika innehåller ofta spännande fyndiga beskrivningar och ett målande språk. Du kan skriva krönikor inom flera olika ämnen till exempel sport- och filmkrönikor.

Enkel mall för en krönika

En krönika är en relativt kort text som brukar delas in i tre olika delar.

  • Rubrik och inledning som lockar till läsning
  • Presentation av din åsikt eller iakttagelse
  • Sammanfattande avslutning

Rubrik och ingress

Eftersom krönikor kan skrivas personligt så är de formella reglerna inte hårda. Så när du väljer rubrik till en krönika kan du gärna ta ut svängarna. Du kan använda dig av ironi eller påståenden som gör dina läsare nyfikna. Krönikan innehåller oftast en personlig vinkel på en åsikt. Du kan välja att låta din åsikt komma fram i rubriken eller i inledningen.

Om du vill skriva en krönika med ingress så skriver du ingressen mellan rubrik och inledning. Men för det mesta brukar krönikor vara helt utan ingress.

Presentera ämnet

Efter rubriken presenterar du själva ämnet eller företeelsen du ska skriva om. Ge gärna en bakgrund till varför du vill skriva om just det här ämnet. På så sätt blir texten personlig redan från start.

Åsikter och argument

En krönika är en personlig text där du kan föra fram en åsikt om i stort sett vad som helst. Men krönikan är inte en argumenterande text i vanlig bemärkelse. I krönikan behöver till exempel dina argument och åsikter inte vara underbyggda med fakta, Dina åsikter i en krönika kan lika gärna baseras på dina känslor och värderingar.

Variera det personliga med det allmänna

En bra krönika blandar både personliga och allmänna tankar kring erfarenheter och situationer. Ett enkelt sätt att nå din läsare kan exempelvis vara att skriva om personliga erfarenheter. På så sätt blir texten personlig och det blir tydligt att det är en människas erfarenheter som ligger bakom orden.

För att göra krönikan mer intressant kan du blanda in mer allmänna tankar och situationer där läsaren kan känna igen sig. En underhållande krönika beskriver ofta vardagliga händelser på nya sätt. På så vis får läsaren också nya perspektiv.

Slutsats

I slutet av din krönika bör du knyta ihop texten. Ett bra sätt kan vara att kortfattat dra en slutsats av det du skrivit om i krönikan. En klassiskt krönika innehåller ofta en knorr i slutet. Detta kan vara ett bra sätt att få läsaren att komma ihåg innehållet. Men du behöver inte ha en rolig avslutning på din krönika. Det går lika bra att avsluta med en uppmaning eller frågeställning som du följaktligen vill att läsaren bär med sig.

Välj ditt ämne

Hoppas du fått svar på frågan om hur skriver man en krönika. Följ mallen så har du en bra struktur att utgå ifrån. Men det absolut viktigaste brukar faktisk vara själva ämnet. För att skriva en krönika behöver du nämligen ha en personlig tanke eller åsikt om det du tänker skriva om. Välj därför gärna något du har funderat över i vardagen så blir krönikan roligare att skriva.