hur smittar vattkoppor
Hur smittar vattkoppor?
Vattkoppor är en välkänd sjukdom som oftast drabbar barn. Sjukdomen är väldigt smittsam och de flesta barn får vattkoppor när de är yngre. Barn som får vattkoppor brukar få milda symtom de första dygnen innan de kliande blåsorna kan bli jobbiga.
När du har haft vattkoppor så har du viruset latent liggande i kroppen. Viruset ligger kvar i dina nervceller. Om vattkoppsviruset blommar upp igen så kommer du att utveckla bältros. Med andra ord kan du inte få bältros om du aldrig haft vattkoppor.
Vattkoppor från bältros
Sjukdomen bältros drabbar främst äldre. Det är inte särskilt smittsamt. Men du kan bli smittad om du kommer i direktkontakt med sårvätska som kommit från blåsorna. Om du blir smittad av en person som har bältros kan du få vattkoppor förutsatt att du inte har haft det tidigare.
Har du haft vattkoppor som barn behöver du inte oroa dig för att bli smittad av en person som har bältros. En person med bältros kan nämligen inte smitta en annan person med bältros, även om denne har haft vattkoppor tidigare.
Lurigt virus
Vattkoppor kommer från varicella-zostervirus. Det tillhör samma virusgrupp som herpesviruset. På samma sätt som herpes, stannar vattkoppsviruset kvar i din kropp efter att du har fått det en gång. Men du fortsätter inte att vara sjuk bara för att du har viruset i kroppen. Det kan ligga latent och vila i din kropp i flera år utan att ge dig några symtom. Hos de flesta återaktiveras vattkoppsviruset aldrig igen. Därför är bältros relativt ovanligt.
Hur smittar vattkoppor
Det är svårt att stoppa spridningen av vattkoppor, eftersom vattkoppor smittar lätt och är luftburen. Viruset kan överföras via luften från en sjuk till en frisk person om de vistas i samma rum. Dagarna innan de vätskefyllda blåsorna uppstår är du som mest smittsam.
Du som är drabbad av vattkoppor kan få en mängd blåsor över hela kroppen, eller så får du bara några få. Skillnaderna gällande antal blåsor är stor mellan olika individer.
Inkubationstiden
Tiden mellan smittotillfället och sjukdomens utbrott kallas för inkubationstid. Inkubationstiden för vattkoppor brukar vara omkring 14-16 dygn. När det gäller bältrosviruset finns det ingen inkubationstid. Det kan bryta ut närsomhelst efter att du har haft vattkoppor en gång. Men det är ganska ovanligt med bältros så större delen av befolkningen får det aldrig.
Feber, klåda och hosta
Sjukdomen börjar med feber och värk i kroppen i ungefär ett dygn. Efter det brukar små kliande utslag synas. Utslagen ser ut som små blåsor. De första blåsorna kommer vanligtvis på bålen. Efter det kan de sprida sig vidare till ansikte, hårbotten och munhålan. Blåsorna är besvärande eftersom de kliar. Hosta är ganska vanligt i samband med vattkoppor. Det beror på att blåsor i luftrören irriterar slemhinnorna.
Svårt att hindra spridning av vattkoppor
Även om de flesta vet att vattkoppor är mycket smittsamt kan det vara svårt att få stopp på spridningen. De flesta vattkoppsvirus konstateras när blåsorna framträder. Men viruset smittar dessvärre som mest innan blåsorna uppstår. Det här innebär att barn kan gå på dagis och bära på viruset utan att ha några blåsor.